Najnovije vijesti

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona na otvaranju 49. Sajma šljive u Gradačcu

24/08/2022 | objavio Radio Gradačac
Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona na otvaranju 49. Sajma šljive u Gradačcu
GRADAČAC

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Irfanom Halilagićem, prisustvovala je danas otvorenju 49. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajmu šljive u Gradačcu. Otvorenju su prisustvovali i predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, a Sajam je zvanično otvorio premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Na Sajmu se na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora predstavlja oko 300 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske i Bosne i Hercegovine. I ovogodišnja manifestacija prilika je za poljoprivredne proizvođače i prerađivače hrane i pića da predstave prednosti i dostignuća u ovoj privrednoj grani. Tim povodom organiziran je bogat i sadržajan program ove privredno-turističke manifestacije. Cilj sajma je, pored predstavljanja poljoprivrednih i prehrambenih artikala, promocija i bolje povezivanje poduzetništva Tuzlanskog kanona i BiH, privrednih subjekata u regionu te jačanje turizma i turističke ponude, rečeno je danas. Uz više naučnih i stručnih skupova, Sajam šljive nudi i brojne podsajamske sadržaje kao što su 5. Međunarodni sajam pčelarstva, Gastro avlija na Hazni itd.

„Prkoseći prirodnim nepogodama koje su nas pratile proteklih, pa i ove godine, organizatori sajma su održali kontinuitet i upriličili su nam Sajam koji se opravdano izborio za vodeću manifestaciju ovog tipa u širem okruženju. Godinama Sajam šljive u Gradačcu snažno potiče privredni razvoj, naročito u poljoprivredi i snažno potiče rađanje novih preduzeća i obrta koji doprinose društvenom razvoju. Zbog svega rečenog Vlada Tuzlanskog kantona konstantno podržava ovu sajamsku aktivnost“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Taklođer, premijer Halilagić je ukazao na prepoznatljivost određenih poljoprivrednih kultura koje se vežu uz naš kraj.

„Činjenica je da je bosanskohercegovačko voće i povrće, a prvenstveno šljiva, jagoda i kornišon već prepoznato u regiji, ali i zemljama zapadne Europe, te da imaju trasiran put i svoje stalno tržište. To nam osigurava nam dobru polaznu osnovu za uspostavljanje kvalitetnije saradnje između proizvođačima s jedne strane, ali i otvaranje novih prerađivačkih kapaciteta u našem kraju, kako bismo povećali stepen finalizacije proizvoda i njihovog izvoza”, kazao je Halilagić.

Radio Gradačac / Odjeljenje za informisanje Vlade TK

Comments are closed.

YouTube