Najnovije vijesti

Demineri FUCZ uništili kasetnu bombu u Mionici 2

06/12/2021 | objavio Radio Gradačac
Demineri FUCZ uništili kasetnu bombu u Mionici 2
Civilna zaštita

A-tim Federalne uprave Civilne zaštite danas je uništio kasetnu bombu pronađenu na području Mionice 2. Kako saznajemo u Službi CZ garda Gradačca, kasetna bomba je pronađena u petak i odmah se pristupilo obilježavanju i osiguranju terena.

Zbog postojanja mogućnosti da u šumi Vitezovac, gdje je pronađena kasetna bomba, ima još neekspoldiranih ubojnih i minsko-eksplozivnih sredstava danas je upućen zahtjev BHMAC-u za izradu plana deminiranja šireg područja.

Iz Službe CZ grada Gradačca upućen je apel mještanima da ukoliko imaju saznanja o postojanju neekspoldiranih ubojnih i minsko-eksplozivnih sredstava da izvrše prijavu Operativnom centru CZ ili Policijskoj stanici Gradačac.

Podsjećamo, demineri deminerske jedinice Oružanih snaga BiH vršili su 2017. i 2018. godine deminiranje terena od kasetne municije u Tokama i lokacije u blizini oklopnog voza u Ledenicama Donjim. U zadnjem pregledu terena u Tokama je pronađena jedna kasetna mina i 905 kasetne municije koji ne sadrže eksploziv.

O procesu deminiranja na području grada Gradačca sutra (utorak, 7.12.2021. godine) u „Magazinu 983“ od 10:30 sati razgovaramo sa Isamom Sendićem, šefom Službe CZ grada Gradačca.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube