Najnovije vijesti

Dervišagić: Projekat vodosnadbijevanja spreman za implementaciju i radiće se od početka građevinske sezone

31/10/2017 | objavio Radio Gradačac
Dervišagić: Projekat vodosnadbijevanja spreman za implementaciju i radiće se od početka građevinske sezone
Gradska uprava

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na vanrednoj sjednici zaduženje po Ugovoru o kreditu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta vodosnabdijevanja Gradačca. Iznos zaduženja je 6 miliona eura.

„To je jedna u nizu odluka koja je donesena kao podrška projektu vodosnadbijevanja Gradačaca. Po meni jako značajna, zato što se to pitanje može ispolitizirati. Drago mi je što je to tako jednoglasno prošlo na sjednici Parlamenta, što još jednom potvrđuje da je ovaj projekat itekako opravdan“, izjavio je ovim povodom za Radio Gradačac Općinski načelnik Edis Dervišagić.

U općini Gradačac očekuju da će u narednih petnaestak dana zasijedati i Dom naroda federalnog Parlamenta, od kojeg se očekuje potvrda jučerašnje odluke Predstavničkog doma. Time se završava postupak verifikacije projekta vodosnadbijavanja kroz predstavnička tijela svih nivoa vlasti. Slijede podugovori koji će u narednom periodu biti spušteni na općinu Gradačac, a koje treba da verifikuje Općinsko vijeće. Oni se odnose na prenos sredstava i regulisanje međusobnih odnosa između općine Gradačac i JP Komunalac dd, koji je implementator projekta.

„To su koraci koje ćemo provoditi u narednom periodu da bi ovaj kredit u cjelosti bio efektivan. Paralelno s tim radimo na pripremi svih ostalih predradnji za pokretanje radova. Već smo uputili prvi tender za radove na potezu izvorište Domažić, gdje bi trebalo da se izgradi komandno-kontrolno postrojenje, u dužini od nekih 3 km do pod Vučkovce, gdje bi trebala da bude postavljena i prva pumpna stanica. Taj tender je upućen na saglasnost u London, očekujemo je za nekoliko dana i nakon toga će biti raspisan“, pojasnio je Dervišagić.

„U međuvremenu angažovani su, opet po procedurama EBRD-a, međunarodni konsultanti koji prate projekat i koji imaju zadatak da pripremaju tendersku dokumentaciju, prate realizaciju projekta i vrše nadzor. Sam projekat je spreman za implementaciju i ono što je sasvim izvjesno to je da će se raditi od početka građevinske sezone. Naredna godina će biti godina intenzivnih radova“, najavio je Općinski načelnik.

Radi se o prvoj fazi projekta vodosnadbijevanja vrijednoj oko 1,3 miliona eura. Uporedo s tim nastaviće se rješavanje svih imovinsko-pravnih odnosa na cjelokupnoj trasi, nakon čega slijedi faza izgradnje na potezu od Vučkovaca do Kerepa, a potom za Zelinje, Mediđe i Lukavac Gornji.

„Mi smo u fazi pripreme dokumentacije za raspisivanje prvog tendera u urbanoj gradskoj zoni za zamjenu 40-ak km azbest-cementnih cijevi, a što se tiče sjevernog dijela u toku su pripreme za raspisivanje tendera za izgradnju kanalizacije. Krećemo prvo sa fazom Škorići i Ledenice Donje, a nakon toga i ostale mjesne zajednice. Sve u svemu jedan obiman projekat i pred nama je jako puno posla“, rekao je Dervišagić za Radio Gradačac.

Procedura je duga i iscrpljujuća, a građani sve nestrpljiviji. Zbog toga Dervišagić poručuje da ne treba izgubiti iz vida ono što je najvažnije u ovom trenutku, a to je da investiramo u svoju budućnost.

„Izgradnja 120 km novog vodovodnog sistema u južnom dijelu općine, zamjena 40 km azbest-cementnih cijevi u gradskoj zoni, izgradnja preko 40 km novog kanalizacionog sistema uz novi prečistač otpadnih voda koji smo već pustili u pogon, je investicija koja će Gradačac svrstati u red visokopozicioniranih općina kada je riječ o vodosnadbijevanju i rješavanju otpadnih voda. To u suštini znači da ova općina u narednih 30-ak godina sasvim sigurno neće imati problema kao što su proteklih mjeseci imale neke druge sredine. To je ono što moramo imati na umu i ja još jedanput pozivam na strpljenje“, zaključio je Dervišagić.

Radio Gradačac/Foto: gradacac.ba

Comments are closed.

YouTube