Najnovije vijesti

Dervišagić: Vlada FBiH hitno treba izmijeniti odluku o raspodjeli sredstava za borbu protiv COVID-19!

04/04/2020 | objavio Radio Gradačac
Dervišagić: Vlada FBiH hitno treba izmijeniti odluku o raspodjeli sredstava za borbu protiv COVID-19!
GRADAČAC

U povodu odluke Vlade F BiH o raspodjeli sredstava iz federalnog budžeta općinama i gradovima za poduzimanje mjera u borbi protiv COVID-19 kojom je Gradačac potpuno izostavljen iz ovog vida podrške lokalnim zajednicama, danas se na svojoj zvaničnoj facebook stranici oglasio gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Njegovo obraćanje javnosti prenosimo u cjelosti.


VLADA FBIH HITNO TREBA IZMIJENITI ODLUKU O RASPODJELI SREDSTAVA ZA BORBU PROTIV COVID-19!

(KAKO JE KUPRES DOBIO 125 KM PO STANOVNIKU A GRADAČAC 0 KM?)

Federalna vlada je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu donijela Odluke o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu na poziciji tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanaciji posljedica nastalih usljed proglašene pandemije. Uvidom u tabelarni pregled raspoređenih sredstava po kantonima i gradovima u Federaciji BiH vidljivo je da je Grad Gradačac potpuno izostavljen! Razočaran sam ovakvim odnosom prema gradu koji je mnogo puta do sada pokazao svoju humanost, hrabrost i dostojanstvo! U vrijeme borbe protiv pandemije, raspodjela sredstava za te namjene mora biti oslobođena svih vrsta političkog ili nacionalnog predznaka, što ovom prilikom nije ispoštovano. Raspodjela sredstava nije izvršena u skladu sa kriterijima koje je ta ista Vlada usvojila! U Vladinim kriterijima kao parametri raspodjele navode se broj stanovnika, broj učenika u osnovnim i srednjim školama! Neobjašnjivo je da sukladno tome, Goražde ( sa BPK) i Novi Travnik koji zajedno imaju tek nešto više stanovnika od Gradačca, ukupno dobiju preko 4,2 miliona KM! Po kojim kriterijuma Kupres koji ima osam puta manje stanovnika od Gradačca, dobije 700 000 KM? Kako Gradačac, Tuzla, Lukavac, Srebrenik, Kalesija, Sapna i još 20-tak gradova i općina nisu dobili niti jednu KM pomoći? Da li su ove sredine otporne na pandemiju ili nemaju stanovnika i učenika? Analizom priložene tabele, nameće se još mnogo pitanja.

Obavještavam javnost da ću zvaničnim aktom tražiti od Vlade FBiH da ovu diskriminatorsku Odluku poništi te pokrenuti sve moguće pravne mehanizme zaštite prava građana Gradačca! Poštovani sugrađani, bez obzira na ovu nehumanu Odluku, pozivam vas da, kao i do sada, zajednički, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili političku pripadnost, nastavimo borbu za očuvanje zdravlja i života naših sugrađana!


Radio Gradačac / facebook Edis Dervišagić

Comments are closed.

YouTube