Najnovije vijesti

Dinko & Albatross – Posavina pjeva (Maxi singl)

22/09/2023 | objavio Radio Gradačac
Dinko & Albatross – Posavina pjeva (Maxi singl)
Koncerti/nastupi

Izdavačka kuća Croatia Records nedavno je predstavila maxi singl „Posavina pjeva“ u izvedbi grupe Dinko & Albatross.

Kako se navodi, radi se o muzičkom projektu koji je nastao još davne, 1983. godine, saradnjom Dinka Delića (vokal, gitara) i grupe Albatross koju su činili – Ljubiša Tovirac (gitara), Nenad Šapić (bass gitara) i Branislav Tovirac (bubnjevi).

Naslovna pjesma, “Posavina pjeva“, snimljena je 1993. godine u kućnom studiju, DODO, Dinka Delića, koji autorski potpisuje sve pjesme na ovom albumu, osim teksta za naslovnu pjesmu, koji je napisao Hasan Kikić. Preostale pjesme – “Između Tuzle i Mostara“, “Maya” i “LK 3821-92“, snimljene su 1983. godine u Bošnjacima, kod Županje, u studiju “Rockoko“, Želimira Babogredca, koji potpisuje i produkciju cijelog materijala.

Dinko Delić, inače je profesor književnosti, pjesnik, književni urednik, recenzent i multimedijalni umjetnik, a objavu digitalnog albuma ovako je objasnio: “Saradnja s grupom Albatross potaknuta je skladnim odnosom inače različitih stilova u sviranju gitare između Ljubiše i mene, a naročito čvrstom ritam sekcijom basista Nenada i bubnjara Brane. Raduje me da je Croatia Records prepoznala vrijednost našeg rada i potrebu da se ovi snimci otrgnu od zaborava”, navode iz Croatia Recordsa.

Omot CD-a uradili su Šemso Karić iz Tuzle i Bojan Bahić, akademski slikar iz Sarajeva, na osnovu amaterskih snimaka Redžepa Kadrića iz Gradačca i Azre Aganović Bektašagić iz Tuzle.

“Na tim snimcima prikazani su mladi muzički dani grupe Albatross i Dinka Delića, rijeka Sava i posavska žitna polja koja je snimio oskarovac Jan Beran. Finalni remastering uradio je Tihomir Mišić u studiju Octopus Music, Modriča. Muzička urednica – Klaudija Čular. Izvršni producent albuma – Dragutin Matošević. Ovaj Maxi Single (album) izdat je u digitalnom obliku i dostupan je  na svim digitalnim platformama. Printani CD priprema izdavačka kuća Repro-Karić Tuzla“, rekao je Dinko Delić u razgovoru za Radio Gradačac.

Reprizu emisije “Pozitiva” u kojoj smo predstavili album “Posavina pjeva” poslušajte u programu Radio Gradačca u nedjelju 24.09.2023. godine od 15:00 sati.

Radio Gradačac / Croatia Records / Barikada.com

Comments are closed.

YouTube