Najnovije vijesti

Dinko Delić “Gitarske i druge pjesme”

07/08/2022 | objavio Radio Gradačac
Dinko Delić “Gitarske i druge pjesme”
KULTURA

Nedavno je iz štampe izašla knjiga “Gitarske i druge pjesme” Dinka Delića u zagrebačkom izdanju Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske SABAH. Urednik je Ervin Jahić a podatke o autoru i tekstu na engleski jezik prevela je Danijela Kambasković-Schwartz. Dizajn naslovnice i oblikovanje teksta uradila je Jasna Goreta.

Izabrani stihovi Dinka Delića predstavljeni kao Gitarske i druge pjesme organizirani su u tri ciklusa prema tematskom kriteriju. Motivi (auto)referencijalnog karaktera prema pitanjima literature, kritike, autorstva i tekstualnosti imenovani su kao Divlje ovce u nelektoriranoj šumi, dok slike i skice rata za nezavisnost BiH i života u kriminalu i korupciji postdaytonskog doba sačinjavaju Casino “Bosna”. Ispovjedna i ljubavna poezija u ciklusu Prva truba, Cat Woman & PTSD završavaju ovu knjigu.

Svaka od osamdeset i jedne pjesme već je objavljena u prve tri Delićeve knjige i u književnim časopisima. Tako da ovo izdanje jeste pokušaj drugačijeg čitanja teksta koji je u pređašnjem vremenskom i literarnom kontekstu imao razliku (la différance) prepoznavanja i drugi interpretativni fokus.

Zato su ovo “druge” pjesme, kaže urednik i autor pogovora Ervin Jahić. I dodaje, a neke među njima su “gitarske” jer uza se imaju melodiju i aranžman. Dobrodošlo je svako poređenje koje želi istražiti odnos muzikoloških i literarnih znakova u ovom  poetskom projektu.

Ervin Jahić ističe da okušavajući se u različitim poetskim strategijama, stalno mijenjajući optiku i perspektive, Delić nam izlaže nekonvencionalno iskustvo stihovanja.

S danas umnogome uokvirenom, pa i klišejiziranom pjesničkom maštom on malo ili nimalo ne korenspondira, što zbog toga što se u Gitarskim i drugim pjesmama unatražno osvrće na dva i pol desetljeća vlastite pjesničke egzistencije, što zbog toga što su krajem devedesetih prošlog stoljeća, kada se prvi put oknjižuje, i u bosanskohercegovačkoj i u bošnjačkoj poeziji vladale neke druge poetičke tendencije. Svoje pjesničke orijentire Delić je jednostavno pronalazio ranije.

Napetosti između zvuka riječi, kao njezina označitelj, i smisla pojmova kao principa poetske gradbe, označitelja i označenih dakle, organski izrastaju iz ovoga poetskoga programa da se učinci postmodernih postupaka, preciznije njezinih utemeljivačkih gesti, daju ovdje zorno vidjeti.

I na morfološkom i na predmetno-tematskom planu ova nam se knjiga čini solidnom retrospektivom više poetičkih modela, a Delića potvrđuje kao vedrog ludista, pjevača margine i vitalizma sa zasebnim statusom u njegovoj matičnoj literaturi, napisao je Ervin Jahić.

Dinko Delic

Dinko Delić rođen je 1957. godine u Slavonskom Brodu. Gimnaziju je završio 1976. u Gradačcu, a Filološki fakultet u Beogradu 1980. godine. Studirao je postiplomske studije: kurs sociologije književnosti (1982-86) na Filološkom fakultetu u Beogradu i kurs postmoderne književnosti (2002-06) na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Do 1993. radio je u Gradačcu kao profesor književnosti, pisao, bavio se muzikom i pozorištem. Od 1993. živi u Tuzli, sarađuje sa medijima i sa nevladinim organizacijama i radi honorarno u izdavaštvu Bio je predsjednik Savjeta Gradačačkih književnih susreta (2003-2006) i urednik časopisa “Diwan”(1999-2006). Od 1997. godine kao urednik radi honorarno u izdavaštvu.

Objavljena mu je zbirka kratkih formi Opljačkani sarkofag 1998. godine u Sarajevu u izdanju biblioteke “Harfa” Međunarodnog centra za mir. Drugu zbirku proze, poezije i eseja Bosanska knjiga mrtvih objavio je u Mostaru 2001. u biblioteci “Kolaps” Alternativnog instituta. Multimedijalni projekat Daroga za Katmandu (poezija, ilustracije i muzički CD) objavljen je 2020, u izdanju kuće Repro-Karić u Tuzli. A sljedeće 2021. ista kuća objavla mu je zbirku eseja, studija i publicistike “Industrija teksta”. Tekstovi Dinka Delića su prevođeni na engleski, poljski, njemački, malajski i makedonski jezik.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube