Najnovije vijesti

Do 10. maja potpisivanje ugovora o dodjeli gradskih stipendija

22/04/2021 | objavio Radio Gradačac
Do 10. maja potpisivanje ugovora o dodjeli gradskih stipendija
GRADAČAC

U Gradačcu su danas potpisani ugovori o dodjeli gradskih stipendija za školsku 2020/21. godinu. Dodijeljene su 102 stipendije za učenike i studente u šest kategorija. Za ovu namjenu iz gradskog budžeta biće izdvojeno 76.800 KM. Prilikom potpisivanja ugovora, gradonačelnik Edis Dervišagić je čestitao kandidatima i poželio im uspjeh u daljem školovanju.

Ovo je jedna skromna ceremonija potpisivanja ugovora sa određenim brojem stipendista za ovu školsku godinu. ostali će ugovore potpisivati u koordinaciji sa nadležnom gradskom službom. Mogu da izrazim svoje zadovoljstvo što smo uz određeno kašnjenje iz opravdanih razloga ovaj proces doveli do kraja. Svim stipendistima i ostalim studentima i učenicima želim mnogo uspjeha.  Ali i izrazim svoje uvjerenje da će ovaj trend podrške, posebno mladim nadarenim učenicima i studentima s područja grada Gradačac, biti nastavljen u ovoj i u svim narednim godinama, rekao je gradonačelnik Edis Dervišagić.

Nakon provdene konkursne porcedure dodijeljeno je 12 učeničkih i 90 stipendija za studente. Učenicima generacije osnovnih i srednjih škola bit će dodijeljeno devet stipendija i sedam stipendija za studente sa ostvarenom prosječnom ocjenom 9 i više u prethodnoj akademskoj godini.

Studentima I godine studiranja bit će dodijeljeno 12 stipendija te 26 stipendija studentima od II do VI godine dodiplomskog studija i ciklusa bolonjskog sistema studiranja.

Za studente iz porodica korisnika boračko-invalidske zaštite bit će dodijeljene ukupno 42 stipendije (dvije iz kategorije porodica šehida i poginulih boraca, 16 iz kategorije ratnih-vojnih invalida i 26 stipendija za kategoriju demobilisani borci) i šest stipendija za učenike srednjih škola i studente iz socijalno ugroženih porodica.

I ove godine pripadnice ženskog pola su znatno zastupljenije od muškaraca. Stipendije će dobiti 80 učenica i studentica. Među stipndistima prednjače studenti medicinskog fakulteta, a njih 30 je uspješno prošlo konkursnu proceduru.

Ovo je jedan dokaz kako se cijene vrijedni studenti i vrijedni učenici. Ovo će biti motivacija da nastavimo dalje, da budemo bolji i da ostanemo ovdje, rekla je Ajša Imširović, studentica VI godine Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Stipendije se dodjeljuju za osam mjeseci u iznosu od po 50 KM za učenike odnosno 100 KM za studente. 

Ugovori o stipendiranju će se moći potpisati u periodu od 26. aprila do 10. maja 2021. godine u šalter sali Gradske uprave od 10:00 do 16:00 sati. Nakon isteka ovog roka smatraće se da je kandidat odustatao od stipendije, navode iz Gradske službe za društvene djelatnosti i boračko-invalidsku zaštitu.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube