Najnovije vijesti

Dodijeljene medalje za kvalitet izloženih proizvoda na Sajmu šljive

26/08/2022 | objavio Radio Gradačac
Dodijeljene medalje za kvalitet izloženih proizvoda na Sajmu šljive
GRADAČAC

Trećeg dana 49. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu dodijeljene su medalje za kvalitet izloženih proizvoda. Ocjenu kvaliteta je vršio Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu. Zlatne medalje je uručio Ensar Mešanović, direktor “Sajma šljive 2022.”.

Komisija za senzornu ocjenu kvaliteta propisanim metodama ocijenila je šifrirane uzorke i dostavila rezultate prof. dr. Nermini Spaho, koja je utvrdila prijedlog dodijele medalja za kvalitet izloženih proizvoda na ovogodišnjem Sajmu šljive.

Prema ocjenama Komisije, zlatnu medalju su dobili uzorci: Irianian Rose, hidrolat (Boms-expo, Benjamin Nuhanović), Matični sok od aronije (PPG Šerić Garevac, Modriča), Ekstra djevičansko maslinovo ulje (Alimeana Zeytinagi Natural Sizma, Turska) i Kiselo vrhnje sa 22,5% mliječne masti (Meggle d.o.o. Bihać).

Srebrenu medalju je osvojio uzorak Ala dimljeni kajmak firme Meggle. Najveći broj bodova je dobio uzorak Kiselo vrhnje za svježi sir 22,5% m.m i ovaj proizvod je proglašen ukupnim pobjednikom Sajma šljive.

Ovo nam je prva godina učestvovanja na Sajmu šljive u Gradačcu. Naša firma se prositre na 1750 kvadratnih metara. Dnevno obrađujemo dvjesto tona maslina, a od toga dobijamo 80 tona ulja na dnevnoj bazi. Prije nego smo došli, jednu količinu ulja smo poslali na analizu na Univerzitet u Sarajevu na Poljoprivrednom fakultetu. Ugodno smo iznenađeni i počašćeni zlatnom medaljom. Mislim da ne treba da pričamo o sebi, a bitno je šta misle naši kupci. Ta zlatna medalja za kvalitetu dovoljno govori o tome kakvo je naše ulje i na kojem principu mi radimo, kaže Muhamet Ugur iz firme Alimeana Zeytinagi Natural Sizma.

Ovo je naše četvrto učešće na Sajmu šljive i treća medalja. Naš rad I trud se isplati. Svoje proizvode plasiramo isključivo preko sajmova i preporuku ljudi. Naše porodično poljoprivredno gazdinstvo Šerić PPG je naša sirovina, rekla je Gordana Stanišić iz PPG Šerić Garevac, Modriča.

Radio Gradačac / Služba za informisanje “Sajam šljive 2022”

Comments are closed.

YouTube