Najnovije vijesti

Dogovor o dinamici radova na sanaciji tunela Ormanica

19/02/2019 | objavio Radio Gradačac
Dogovor o dinamici radova na sanaciji tunela Ormanica
Tuzlanski kanton

Povodom usaglašavanja dinamike radova na rekonstrukciji tunela Ormanica na magistralnom putu M1.8 Tuzla – Orašje delegacija Vlade Tuzlanskog kantona sastala se danas sa predstavnicima poslodavaca čije kompanije intenzino koriste ovaj pravac, te projektanta i izvođača radova.

Premijer Tulanskog kantona Jakub Suljkanović ovom je prilikom naglasio da Vlada Tuzlanskog kantona podržava projekat sanacije tunela Ormanica (Pelagićevo – Srebrenik) koji će biti finansiran kreditnim sredstavima Svjetske banke (IBRD), naglašavajući da je neophodno na minimum skratiti trajanje blokade saobraćaja u tunelu. Projektom predviđeni početak petomjesečnih radova je 15. mart a prvobitno je rješenje predviđalo 2 mjeseca potpune  blokade saobraćaja kroz tunel.

Ovom je prilikom dogovoreno i da se pronađe rješenje koje će, i pored tehnoloških ograničenja, skratiti na najmanji mogući period vrijeme u kojem će tunel biti potpuno blokiran za saobraćaj kako privreda Tuzlanskog kantona ne bi trpjela posljedice tokom rekonstrukcije tunela.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Vlada TK izuzetno zainteresirana za sanaciju tunela u Ormanici te da nastoji iznaći što kvalitetnije rješenje, kako za privredne subjekte tako i građanstvo koje koristi ovaj tunel, jedan od zaključaka je da narednih dana radna grupa sastavljena od svih relevantnih aktera još jednom obiđe teren, sagleda stanje i utvrdi alternativne putne pravce koji će predstavljati adekvatnu zamjenu za teretni i  putnički saobraćaj.

Radio Gradačac / Vlada Tuzlanskog kantona

 

Comments are closed.

YouTube