Najnovije vijesti

Dom zdravlja Gradačac: Povećan broj respitarornih infekcija, na snazi pojačane preventivne mjere

26/02/2020 | objavio Radio Gradačac
Dom zdravlja Gradačac: Povećan broj respitarornih infekcija, na snazi pojačane preventivne mjere
GRADAČAC

U Domu zdravlja Gradačac u posljednjem periodu povećan je broj uobičajenih respiratornih infekcija koje su primjetne najčešće kod djece predškolskog i školskog uzrasta. Sporadično se radi o slučajevima klasične gripe.

U cilju sprečavanja širenja respiratornih infekcija dr.Teufik Zahirović, zamjenik direktora Doma zdravlja preporučuje pojačane preventivne mjere lične higijene, posebno čestog i temeljitog pranja ruku. Građanima se savjetuje da izbjegavaju nepotrebno grupisanje na javnim mjestima, posebno se to odnosi na stariju populaciju. Poželjno je izbjegavanje posjete ljekaru bez prijeke potrebe, a pacjentima koji dolaze u DZ Gradačac preporučuje se korištenje zaštitnih maski.

Na osnovu preporuka nadležnih službi, a u svrhu preventivnog djelovanja, u Domu zdravlja Gradačac od danas su na snazi pojačane mjere. Kako je potvrđeno za Radio Gradačac, svim uposlenicima naloženo je obavezno korištenje zaštitne opreme – rukavica i maski, mjere česte dezinfekcije će biti provođene u svim prostorijama ustanove i sanitetskim vozilima. Prema jutrošnjoj naredbi, obavezno je prijavljivanje pacijenata sa povišenom temperaturom koji su boravili u Italiji, J.Koreji, Iranu i Kini.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube