Najnovije vijesti

Dom zdravlja Gradačac dobio novi rendgen aparat

19/10/2021 | objavio Radio Gradačac
Dom zdravlja Gradačac dobio novi rendgen aparat
GRADAČAC

Za stanovnike i osoblje Doma zdravlja u Gradačcu danas je veoma važan dan. Zahvaljujući angažmanu menadžmenta Doma zdravlja, Grada Gradačac, Vlade Tuzlanskog kantona i finansijsku podršku EU koje implementira UNDP nabavljen je novi rendgen aparat. Vrijednost rendgena je 131.000 KM. Osim digitalnog rendgen aparata Dom zdravlja je kupio i autoklav koji služi za sterilizaciju hirurških instrumenta. Savremena oprema bi trebala unaprijediti pružanje zdravstvenih usluga.

Ovo je nešto revolucionarno, kako za našu ustanovu, tako i za sve građane koji koriste naše medicinske usluge. Do sada smo imali jedan zastarjeli rentgen aparat koji je mnogo zračio, često se kvario, a i kvalitet slike koju je davao nije bio zadovoljavajući za postavljanje dobre dijagnoze. Današnja donacija pokazatelj je velikog razumijevanja Vlade Tuzlanskog kantona, Grada Gradačac, Europske unije i UNDP-a za naš problem. Na tome im se iskreno zahvaljujem, rekao je Semir dr. Turbić, direktor Doma zdravlja.

Grad Gradačac dodatnim sredstvima je omogućio digitalno uvezivanje rendgen aparata i mamografa.

Nabavkom ovog digitalnog rendgen aparata bit će omogućen znatno viši kvalitet medicinske usluge za naše sugrađane, a s druge strane drago mi je da smo sredstvima Grada Gradačac omogućili i da se digitalizira postojeći mamograf uređaj i da se uveže u jedinstven sistem. Sve to je značajno unaprjeđenje nivoa zdravstvene usluge za našu ustanovu, rekao je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Unapređenje pružanja zdravstvenih usluga građana je jedan od segmenata na kojima radi Vlada Tuzlanskog kantona.

Nismo u mogućnosti iznaći sva rješenja, ali za ona koja su izvodiva ulažemo maksimalne napore, sa željom da svakog građanina Tuzlanskog kantona uvažavamo i tretiramo podjednako, da svakoj lokalnoj zajednici damo maksimalan doprinos, i da istinski radimo na ravnomjernom razvoju svih dijelova našeg kantona. U toku ispitivanja potreba u zdravstvu na području Tuzlanskog kantona, kada smo preuzeli mandat, Gradačac je naglasio da im je rengen aparat najpotrebniji. Na tu inicijativu brzo smo reagovali i uspostavili saradnju sa našim partnerima, koji su nam pomogli u realizaciji naše namjere, kazao je premijer TK Kadrija Hodžić.

Danas je istaknuto da svi građani zaslužuju dostupan i jednak medicinski tretman, a opremanje domova zdravlja u svim jedinicama lokalne samouprave će, osim dostupnosti kvalitetnih medicinskih usluga za sve građane u ustanovama primarne medicinske zaštite, rasteretiti sekundarni i tercijarni nivo, te im omogućiti da se više i kvalitetnije posvete onim pacijentima koji uistinu zahtijevaju tu vrstu medicinskih usluga.

S ciljem osavremenjavaja opreme do kraja mjeseca bi trebale biti isporučene i dvije peći na pelet za grijanje Doma zdravlja. Do kraja kalendarske godine trebali bi da počnu jednom sedmično dolaziti nedostajuči specijalisti, kako građani ne bi morali putovati na specijalističke preglede u UKC Tuzla.

_________________________________________________________________________

TV PRILOG RADIO GRADAČCA

U prilogu govore:

Semir Turbić, direktor Doma zdravlja Gradačac,

Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca,

Kadrija Hodžić, premijer Tuzlanskog kantona.

__________________________________________________________________________

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube