Najnovije vijesti

Dom zdravlja Gradačac kreće u nabavku CT uređaja, Vlada Federacije BiH uplatila 1.000.000 KM

28/12/2021 | objavio Radio Gradačac
Dom zdravlja Gradačac kreće u nabavku CT uređaja, Vlada Federacije BiH uplatila 1.000.000 KM
FBiH/BiH

Prema informaciji koju je Radio Gradačac jutros dobio od direktora Doma zdravlja Gradačac dr. Semira Turbića, Vlada Federacije je jučer uplatila milion maraka na račun ove zdravstvene ustanove za nabavku CT uređaja i izvođenje neophodnih građevinskih i drugih pripremnih radova za njegovo instaliranje.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je početkom decembra donijela odluku o izdvajanju sredstava u visini milion maraka za potrebe Doma zdravlja Gradačac, tj. nabavku i instaliranje CT uređaja. Ova sredstva su jučer uplaćena Domu zdravlja i već su pokrenute aktivnosti na realizaciji nabavke.

Prema riječima dr. Turbića, odmah nakon instalacije modernog digitalnog rendgen aparata u Domu zdravlja Gradačac, što je zaista bili revolucionarno za ovu ustanovu, i nakon digitalizacije postojećeg mamografa, odlučeno je da se ide u dalju modernizaciju opreme i proširenje obima usluga koje će ustanova ponuditi svojim pacijentima, kroz kupovinu CT aparata.

Znali smo da ne možemo sami da ga nabavimo, i ovom prilikom smo se obratili za pomoć federalnom premijeru Fadilu Novaliću. Za vrijeme njegove posjete našoj ustanovi ja sam iznio naše planove i da nam pomogne finansijski u kupovini ovog aparata. Na našu sreću, gospodin Fadil Novalić se odazvao našem pozivu, obećao nam je da će u što kraćem vremenskom periodu da nam pomogne, i evo već nakon relativno kratkog vremena mi smo dobili informaciju da je Federalna vlada odlučila da nam donira milion maraka u svrhu kupovine novog CT aparata, kao i za neophodne građevinske radove koji će biti potrebni da se aparat instalira u našoj ustanovi. Sredstva su legla na naš račun jučer ujutro, a mi već ovih dana krećemo u proces javne nabavke, rekao je dr. Semir Turbić u programu Radio Gradačca.

Prema procjenama dr. Turbića, kompletna procedura nabavke i puštanja u funkciju CT uređaja bi mogla biti završena do kraja prve polovine naredne godine čime će građani Gradačca dobiti jedan moderni CT aparat u Domu zdravlja Gradačac, te neće više morati čekati na red i putovati u Tuzlu ili Lukavac jer će sve te usluge moći da dobiju u ovoj ustanovi.

Zaista, ja mislim da je to bio san svih nas da imamo jedan dan u Gradačcu ovako jedan moderan aparat i da možemo da ga koristimo u našoj ustanovi, zaključio je dr. Semir Turbić u razgovoru za Radio Gradačac.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube