Najnovije vijesti

Dvije godine od smrti Muhameda Bege Gradaščevića

06/10/2020 | objavio Radio Gradačac
Dvije godine od smrti Muhameda Bege Gradaščevića
GRADAČAC

Na današnji dan prije dvije godine umro je Muhemed Bego Gradaščević, naš sugrađanin i počasni predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Gradačac. Muhamed Bego Gradaščević je preminuo u subotu 06.10.2018. godine u Gradačcu u 84. godini.

Rođen 4. marta 1935. godine, bio je učenik prve generacije gradačačke Gimnazije, a tokom radnog vijeka radio je u preduzećima Hempro Gradacac i Hemija Modriča. Cijeli život je posvetio istraživanju i zaštiti kulturno-historijske baštine. Preko državnih, kulturnih i vjerskih institucija zalagao se za povratak posmrtnih ostataka Husein-kapetana Gradaščevića iz Turske u rodni Gradačac.

Muhamed Bego Gradaščević je bio sin Mustajbega Gradaščevića. Njegov djed je bio hadži Muhamed-beg Gradaščević, zvani Hadžibeg koji je bio sin rođenog brata Husein-kapetana. Živio je u kući Gradaščevića izgrađenoj još 1786. godine.

U prisustvu rodbine, prijatelja i naših sugrađana, brojnih gostiju i predstavnika kulturne i akademske zajednice te Islamske vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak 8. oktobra 2018. godine klanjana je dženaza Muhamedu Begi Gradaščeviću i obavljen ukop u haremu sviračke džamije.

Dženazu namaz klanjao o je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović a u ime Općinskog društva Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ čiji je Muhemed Bego Gradačšević bio počasni predsjednik oprostio se Raif ef. Huskić.Istaknuto je kako je Mumemed Bego Gradaščević bio jako privržen majci a da je kao učenik prve generacije gradačačke gimnazije nesebično pomagao svojim vršnjacima. Imao je veliku ulogu u promoviranju i radu BZK „Preporod“ u Gradačcu od obnavljanja rada 1991. godine do danas.

– Zahvaljujući tebi u Preporod i Gradačac dolazili su brojni istaknuti umjetnici, kulturni radnici i politički zvaničnici. Nisi htio da ističemo tvoju ulogu i zasluge, bio si dio nas. Došao je taj nemili trenutak da se danas oprostimo, da ti posljednji put zahvalimo, dragi naš Bego, za sva dobra djela koja si činio, poručio je Raif ef. Huskić.


Pogledajte jedan od posljednjih intervjua Muhameda Bege Gradaščevića u kojem za BalkanMythBusters govori o Husein kapetanu Gradaščeviću te šta iz njegove perspektive znači biti Bošnjak.

 

Radio Gradačac / Foto: Mersed Trakić / Video: BalkanMythBusters

Comments are closed.

YouTube