Najnovije vijesti

Džematlije Reuf-begove džamije posjetile Memorijalni centar Srebrenica

14/02/2018 | objavio Radio Gradačac
Džematlije Reuf-begove džamije posjetile Memorijalni centar Srebrenica
Vjerske zajednice

Džemati Glogova iz Bratunca i Reuf-begove džamije u Gradačcu bratimili su se u nedjelju, 11. februara. To je bio povod da 90-tak džematlija i polaznika mektebske nastave Reuf-begove džamije posjete džamiju u Glogovi koja pripada medžlisu Islamske zajednice Bratunac. Odlazak u Podrinje iskorišten je iz za posjetu Memorijalniom centru Srebrenica-Potočari.

Zahvaljujući susretljivosti domaćina i Azira Osmanovića, kustosa Memorijalnog centra Potočari, organizovan je obilazak spomen-obilježja i mezarja za žrtve genocida iz jula 1995. godine.

U multimedijalnoj sobi Muzeja u Potočarima održano je kraće predavanje o stradanjima i genocidu Bošnjaka Podrinja, nakon čega je uslijedio obilazak stalne postavke “Srebrenički genocid – neuspjeh međunarodne zajednice” u renoviranoj zgradi nekadašnje komande holandskog bataljona UNPROFOR-a.

Tom prilikom istaknuto je da je ova postavka, koja je otvorena prošle godine, dio kontinuiranog nastojanja da se očuva sjećanje na žrtve genocida iz jula 1995. godine i da se u svijet još jednom pošalje poruka da se ono što se desilo u Srebrenici nikada više ne smije ponoviti.

 

Radio Gradačac / Foto: Šejma Mehić

 

Comments are closed.

YouTube