Najnovije vijesti

Edin Hodžić – Kamenica počeo izradu reprezentivnog stećka

05/03/2020 | objavio Radio Gradačac
Edin Hodžić – Kamenica počeo izradu reprezentivnog stećka
GRADAČAC

Ovih dana počela je izrada reprezentativnog stećka koji bi još ovoga proljeća trebao biti predstavljen gradačačkoj i široj javnosti na lokaciji u centru Gradačca, na Trgu Alije Izetbegovića, o čemu su već obavljeni konkretni dogovori sa gradskom upravom

Kako nam danas reče naš sugrađanin Edin Hodžić zv. Kamenica, njegov nijet i višegodišnja želja da iza sebe ostavi još jedno dobro i reprezentativno djelo došli su konačno u fazu realizacije. Svjedočili smo konkretnim radovima u njegovoj kamenorezačkoj radnji gdje radnici preciznim potezima provode u djelo zamisli i nacrte pripremljene u saradnji sa Zavodom za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

Zavod je podržao ideju našeg Ede Kamenice (kako ga svi znamo i zovemo u Gradačcu), da izradi repliku stećka i istu postavi na javnom prostoru u Gradačcu. Stručni tim Zavoda je preporučio da to bude reprezentativni stećak “sljemenjak s postoljem” na kojem će biti uklesan natpis i odabrani motivi s više stećaka sa područja Tuzlanskog kantona. Idejno rješenje je predstavljeno na sastanku u Zavodu, sredinom februara ove godine, a ovih dana počeo je i konkretan rad na realizaciji ovog nesvakidašnjeg djela.

Predstavljanje stećka javnosti na Trgu Alije Izetbegovića u Gradačcu biće upriličeno 17. aprila u okviru centralne manifestacije „Dani naslijeđa TK“ koju, u povodu obilježavanja Svjetskog dana naslijeđa, organizuje Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK. Osim toga, na Trgu će biti postavljena i izložba stećaka Tuzlanskog kantona, te održana radionica sa vanjskim saradnicima Zavoda.

Podsjećamo, Edo Kamenica je prije nešto više od dvije godine nabavio kamenu gromadu tešku 12 tona i obradio je sa osnovnim crtama budućeg stećka dužine 190 centimetara, širine 140 i visine 100 centimetara. Želja mu je bila da se u izradu stećka uključi struka sa savjetima i preporukama šta da se nađe na stećku, kako treba da izgleda, da bi ostavio trag u vremenu sa simbolima naše domovine.

Uz svesrdnu pomoć stručnih lica Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK i direktora Kemala Nurkića, također našeg sugrađanina, ova lijepa zamisao, koja će biti na ponos našeg grada i još jedan od prepoznatljivih motiva Gradačca, ušla je u završnu fazu realizacije.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube