Najnovije vijesti

Eko-zeleni: Čuvajmo i poštujmo planetu Zemlju, ona je naš dom!

22/04/2020 | objavio Radio Gradačac
Eko-zeleni: Čuvajmo i poštujmo planetu Zemlju, ona je naš dom!
GRADAČAC

Dan planete Zemlje obilježava se danas širom svijeta. Namjera je da ljude podsjeti u kakvom je stanju priroda planete u kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

Iz Udruženja “Eko-zeleni” Gradačac poručuju da je iza njih najuspješnija godina u kojoj je realizovan niz značajnih projekata.

Organizovane su akcije pošumljavanja, sadnje aleje lipa, uređenja javnih površina i čišćenja komunalnog otpada. Zasađeni su javni voćnjaci sa domaćim autohtonim voćem i vinogradi te kultivisano 12 dunuma vakufa. Posebna pažnja je posvećena edukaciji mladih ali i naših sugrađana. Održane su edukative radionice o kalemljenju ruža stablašica i proizvodnja četinara te o ljekovitom bilju našeg podneblja, ističe za Radio Gradačac sekretar Udruženja Nihada Zelinkić.

Kako bi nagradili volontere “Eko-zeleni” su u povodu obilježavanja 22. aprila – Dana planete Zemlje planirali da danas organizuju ekskurziju, ali zbog pandemije korona virusa i zabrane kretanja ova aktivnost je odgođena za naredni period.

Čuvajmo i poštujmo planetu Zemlju, ona je naš dom, poručuju iz Udruženja “Eko-zeleni” Gradačac.

Ideja obilježavanja Dana planete Zemlje prvi put je predstavljena 1969. godine, a službeno se obilježava od 1992. godine . Tada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih udruženja, usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube