Najnovije vijesti

Eko-zeleni poručuju: Štitimo okoliš, čuvajmo prirodu!

05/06/2017 | objavio Radio Gradačac
Eko-zeleni poručuju: Štitimo okoliš, čuvajmo prirodu!
GRADAČAC

U organizaciji Udruženja „EKO-ZELENI“ Gradačac, održan je sastanak na kojem su prezentovane aktivnosti Udruženja u periodu od „Dana planete Zemlje“ do „Svjetskog dana zaštite okoliša“. Sastanku su prisustvovali članovi Udruženja “EKO-ZELENI” Gradačac, predstavnici osnovnih i srednjih škola sa područja naše općine, koji su koordinirali akciju uređenja i čišćenja zelenih površina povodmom obilježavanja „Dana planete Zemlje“, te predstavnici Ronilačkog kluba “Vidara”, Radija Gradačac i učenici koji su nagrađeni u okviru takmičenja „Sačuvaj prirodu-Zaradi svoj eko džeparac!“

Predsjednik Udruženja, Aziz Hodžić, se zahvalio prisutnima na uspješnoj saradnji u okviru projekta „Uređenje i čišćenje zelenih površina, povodom obilježavanja Dana planete Zemlje“.

Tim povodom dodjeljene su zahvalnice predstavnicima škola i drugim partnerima u realizaciji ovog projekta, kao i nagrada za najbolje fotografije učesnika akcije čišćenja i ekološkog uređenja. Prvu nagradi osvojila je Lejla Durmišević, učenica O.Š. „Hasan Kikić“ Vida 1–Gradačac, dok su druga i treća nagrada pripale učenicima O.Š. „Hamdija Kreševljaković“ Kamberi (Džani Škahić i Ajnuru Omerčiću).

Pobjednica foto-konkursa Lejla Durmišević se zahvalila na osvojenoj nagradi i rekla kako će novčana sredstva donirati za liječenje sedmogodišnjeg dječaka Benjamina Husića, koji boluje od cerebralne paralize.

Na sastanku je istaknuto je da je Udruženje apliciralo na javne pozive viših nivoa vlasti za sufinansiranje ekološkoh projekata, kao i javni poziv Ambasade Švicarske u BiH.

Očekujemo i nadamo se da će nam sredstva za realizaciju apliciranih projekata biti odobrena, jer se radi o projektima edukativnog karaktera, promocije zaštite životne sredine, tako i kada je riječ o projektu izgradnje eko šetnice i aleje drvoreda na lokalitetu jezera Vidara, istakla je sekretar Udruženja Nihada Zelinkić.

Muhamed Bijelić, predsjednik Skupštine UG EKO-ZELENI Gradačac, je ukazao na važnost obilježavanja ekoloških datuma u našoj lokalnoj zajednici.

Svi ovi važni datumi na neki način su se obilježavali od osnivanja Udruženja i potrebno je  nastaviti sa ovom praksom. Danas smo učestvovali u programu Radio Gradačca u emisji posvećenoj obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša. O važnosti zaštite okoliša su govorile i učenice Gimnazije „Mustafa Novalić“ koje su učestvovale i pobijedile na kantonalnim i federalnim takmičenjima iz oblasti ekologije Ajna Softić i Zerina Karić, kao i Lejla Durmišević, pobjednica takmičenja „Sačuvaj prirodu-Zaradi svoj eko džeparac!“. Ovo je još jedan primjer informisanja javnosti o pozitivnim pričama i primjerima iz naše sredine, koji se trude da kroz svoj lični angažman daju doprinos očuvanju i zaštiti životne sredine, istakao je Muhamed Bijelić.

Radio Gradačac/Udruženje „EKO-ZELENI“ Gradačac

 

 

 

Comments are closed.

YouTube