Najnovije vijesti

Eko-zeleni prezentovali ljekovito bilje našeg podneblja

20/12/2019 | objavio Radio Gradačac
Eko-zeleni prezentovali ljekovito bilje našeg podneblja
GRADAČAC

Udruženje građana „Eko-zeleni“ Gradačac provodi aktivnosti na realizaciji prokekta „Ekologija za 5“ koji se implementira kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD).

Jučer je održana druga radionica koju je vodila profesorica biologije Almira Novalić-Mujezinović na temu ‘“Ljekovito bilje našeg podneblja“. O značaju ove teme prisutne je upoznala prof. Duda Kozica, dopredsjednik Udruženja “Eko-zeleni” Gradačac.

Predstavljene su osnovne karakteristike nekih naših najčešće korištenih ljekovitih biljaka, kao i njihovo ljekovito djelovanje. Učesnici radionice saznali su kako se sakupljanja i suši ljekovito bilje radi dobijanja što kvalitetnijeg materijala za korištenje.

Istaknuto je kako maslačak, bokvica, kamilica, nana, majčina dušica, kunica, žara i druge bilje našeg podneblja imaju dugu tradiciju upotrebe u ishrani i liječenju.

Učenici gradačačkih osnovnih i srednjih škola su sa voditeljicom radionice pravili ekološke vrećice za čaj a prisutnima je tokom prezentacije serviran čaj od kamilice i nane.

Projekat „Ekologija za 5“  ima tri  specifična cilja a to su: akcije čišćenja javnih površina od kućnog smeća i komunalnog otpada i postavljanje komunalnih kanta na urđenim površinama te akcije pošumljavanja i organizacije edukativnih radionica.

Projekat finansira EU, a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u saradnji sa Gradom Gradačac.

 

Radio Gradačac / Udruženje „Eko-zeleni“ Gradačac

Comments are closed.

YouTube