Najnovije vijesti

“Ekologija za 5” u zaštiti i očuvanju životne sredine

29/12/2019 | objavio Radio Gradačac
“Ekologija za 5” u zaštiti i očuvanju životne sredine
GRADAČAC

Udruženje građana „Eko-zeleni“ Gradačac je u proteklih pet mjeseci vodilo aktivnosti na realizaciji projkekta „Ekologija za 5“ koji se implementira kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD).

Partner na projektu je Planinarsko sportsko društvo „Gradina“ Gradačac a saradnici su Grad Gradačac, MSŠ „Hasan Kikić“, Gimnazija „Mustafa Novalić“ i mjesne zajednice Jasenica, Vida 1, Ledenice Donje, Vida 2, Srnice Donje. Glavni cilj projekta je unapređenje, zaštita životne okoline i promocija prirodnih ljepota grada Gradačca. Neformalno obrazovanje i jačanje omladinskog aktivizma i volonterizma, kao oblast koju takođe tretira ovaj projekat, dolazi do izražaja kroz edukativne radionice o ekologiji i angažman mladih za djelovanje na terenu u akciji čišćenja i pošumljavanja. U tim aktivnostima učestvovalo je preko 200 volontera, saopćeno je iz Udruženja „Eko-zeleni“ Gradačac.

Projekat „Ekologija za 5“  je imao tri  specifična cilja. Njegovom realizacijom su u pet mjesnih zajednica organizovane akcije čišćenja javnih površina od kućnog smeća i komunalnog otpada. Na očišćenim javnim površinama su postavljene ekološke table te kante za smeće. U akciji pošumljavanja je zasađeno preko 1500  sadnica na  javnim površinama. Veoma zapažene akcije pošumljavanja su bile na izletištima kod Planinarskog doma u Jasenici i jezeru Vidara.

Održane su dvije edukativne radionice gdje su posjetioci mogli naučiti nešto novo i praktično u oblasti hortikulture, voćarstva i ljekovitog bilja. Radionicu na temu „Kalemljenje ruža stablašica i proizvodnja četinara“ vodila je mr. hortikulture Dražena Zarić. O ljekovitm bilju našeg podneblja govorila je profesorica biologije Almira Novalić-Mujezinović. U radionicama su asistirali učenici  Poljoprivredne škole MSŠ „Hasan Kikić“ i Gimanzije „Mustafa Novalić“ Gradačac.

Na završnoj konferenciji koja je održana u petak, 27.12.2019. godine, proglašen je najbolji promotivni video na konkursu za učenike srednjih škola sa područja Gradačca o zaštiti okoliša, koji će uticati na ekološku svijest građana. Autori videa „Ekologija za 5“ su Mirza Abdulahović, Adi Omeragić i Harun Sahačić.

Kako je istaknuto, Projekat „Ekologija za 5“ postigao je značajne rezultate u poboljšanju stanja okoliša u našem gradu, ali i u jačanju ekološke svijesti i omladinskog aktivizma u našem gradu.

Postignuti rezultati ukazuju na činjenicu da je neophodno provođenje značajnijih mjera u zaštiti i očuvanju životne sredine od stane lokalne zajednice, ali i svih građana, koji kroz vlastiti primjer mogu pružiti veći doprinos u zaštiti okoliša, rečeno je prilikom prezentacije rezultata on-line ankete provedene za potrebe realizacije ovog projekta.

Na kraju svečanosti uručene su zahvalnice za aktivan doprinos i učešće u realizaciji projekta “Ekologija za 5”. U muzičkom programu su učestvovale učenice Paralelne osnovne muzičke škole O.Š. „Dr. Safvet-beg Bašagić“ Naida Šaldić i Ela Baković te srednjoškolka Amina Lalić.


Projekt ReLOaD podržava lokalne samouprave da razviju transparentne mehanizme finansiranja za organizacije civilnog društva, kako bi se bolje upoznali sa potrebama građana, a organizacije civilnog društva služe kao partneri lokalnim samoupravama i podržavaju ih u rješavanju potreba lokalne zajednice.

Na području grada Gradačac u sklopu ovog projekta realizuju se tri inicijative ukupne vrijednosti 95.419,36 KM za koje je iz budžeta Grada Gradačac izdvojeno 28.625,81 KM. Osim Udruženja građana „Eko-zeleni“ svoje inicijative realizuju i Udruženje „Kult“ Gradačac sa projektom „Aktivizam mladih“ i Centar za djecu sa višestrukim smetnjama „ Koraci nade“ iz Tuzle, projekat „Svi za jednog, jedan za sve“.


Radio Gradačac / Eko-zeleni Gradačac

Comments are closed.

YouTube