Najnovije vijesti

Energijska obnova škole „Ivan Goran Kovačić“ u okviru projekta „Smart school”

07/02/2017 | objavio Radio Gradačac
Energijska obnova škole „Ivan Goran Kovačić“ u okviru projekta „Smart school”
Tuzlanski kanton

Krajem prošle sedmice Komitet INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014 -2020. odobrio je projekat međugranične saradnje Tuzlanskog kantona i Brodsko – posavske županije u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost „Smart school” projekta je 3.234.000 KM, a predviđa toplifikaciju i podizanje stepena energijske efikasnosti u šest škola na području TK.

Od ukupno predviđenog iznosa sredstava, Tuzlanskom kantonu će pripasti oko 1,6 miliona KM, uz obavezu da Vlada TK tokom tekuće godine osigura inicijalna sredstva od 234.000 KM. Nosioci projekta su Vlada TK-a i Centar za razvoj i podršku.


Odobravanje ovog projekta je za nas velika čast, ali i obaveza da u narednom periodu učinimo sve i osiguramo inicijalna sredstva, čime ćemo pokazati ozbiljnosti i pouzdanost, kako predstavnicima INTERREG programa, tako i našim partnerima u realizaciji Centru za razvoj i podršku, te Brodsko – posavskoj županiji u Republici Hrvatskoj. Kako je projekat vremenski programiran i njegova realizacija predviđena tokom narednih 27 mjeseci, već danas smo dodijelili određene specifične zadatke i očekujem da će ministri odmah krenuti u njihovu realizaciju“, rekao je premijer TK Bego Gutić.

 
Projektom je predviđena energijska obnova šest školskih objekata: MSŠ u Kladnju, OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gradačac,  OŠ Grivice, PŠ Omazići u Banovićima, Druga osnovna škola u Srebreniku, OŠ Gornja Tuzla i OŠ Sapna. Osim investiranja u obnovu i rekonstrukciju školskih objekata projekat podrazumijeva i edukaciju 40 energetskih menadžera, te takmičenje 45 škola koje će obuhvatiti oko 5.000 učenika iz BiH i Hrvatske.

 

Radio Gradačac/Odjeljenje za informisanje Vlade TK/Foto: Fb profil OŠ”IGK”

Comments are closed.

YouTube