Najnovije vijesti

Enes Kujundžić predstavio novu knjigu posvećenu tradicijskoj kulturi BiH

31/08/2018 | objavio Radio Gradačac
Enes Kujundžić predstavio novu knjigu posvećenu tradicijskoj kulturi BiH
Promocije

Nova knjiga Enesa Kujundžića, pod nazivom „Aščinica“, predstavlja nastavak proučavanja tradicijske kulture, a ovaj autor jedan je od rijetkih u BiH koji istrajava na istraživanju tog neprocjenjihov blaga. Cilj njegovog cjelokupnog rada je otvaranje prostora za tradicijsku kulturu koja nas na pozitivan način veže uz prošlost.

Brojne su specifičnosti bosanske kuhinje koje navodi „Aščinica“, u prvom redu posvećena ugostiteljskom objektu bez kojeg su u prošlosti, ali i danas, nezamisliva veća ili manja mjesta naše zemlje. Svaka sredina imala je aščiju čija je vještina uzimana kao parametar vrednovanja, a Mirsa Šarić iz biblioteke „Alija Isaković“ nije propustila priliku podsjetiti na jednog od najstarijih aščija u Gradačcu Osmana Šibonjića, baš kao i čuvenog Aliju Beširevića.

Knjiga nudi pregled literature o bosanskom kulinarstvu, terminologije, ali i zanimljivih činjenica kao što su počeci trgovanja i korištenja kafe ili uzgoja bamnje u BiH.  Navodi brojne primjere žive tradicije, spoj koji Enes Kujundžić naziva sofra i sevdah, koji je došao do izražaja i kroz nastup članica Ženskog ansambla Kulturno-umjetničkog društva Gradačac.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube