Najnovije vijesti

Federalni štab CZ: Od sutra policijski sat od 18 do 5 sati

21/03/2020 | objavio Radio Gradačac
Federalni štab CZ: Od sutra policijski sat od 18 do 5 sati
FBiH/BiH

Federalni štab civilne zaštite donio je večeras naredbu o uvođenju policijskog sata na području FBiH.

Prema naredbi koja je donesena naređuje se zabrana kretanja građana na području Federacije BiH od 18 sati navečer do 5 sati ujutru. Ova naredba stupa na snagu od sutra navečer.

Ova zabrana ne odnosi na sve zaposlene koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH kao i zaposleni kojima se proces rada odvija u smjenama.

Ističe se da će se realizacija ove naredbe izvršiti shodno kantonalnim propisima o javnom redu i miru. Za provođenje ove naredbe odgovorni su federalni ministar i kantonalni ministri unutrašnjih poslova.

Predsjednica Kriznoga štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Aida Pilav, na današnjoj konferenciji za medije Kantonalnog štaba Civilne zaštite KS je ponovila da je sinoć kod tri osobe iz Kantona Sarajevo potvrđen koronavirus i da su oni povezani s obilježavanjem godišnjice kompanije Igman u Konjicu.

Dvije ženske i jedna muška osoba srednjih godina su zaražene u Sarajevu – kazala je Pilav.

Najavila je da će danas biti donesena mjera o zakonskoj kućnoj izolaciji za osobe koje su bile u kontaktu s potvrđenim slučajevima. Ta mjera će značiti da cijele porodice moraju biti u kućnoj izolaciji, da bi na taj način spriječili transmisiju virusa u lokalnoj zajednici.

Treba poštivati mjere preporučene izolacije i samoizolacije. Zadatak nam je da sada sačuvamo zdravstveni sistem i zdravstvene radnike od mogućnosti širenja koronavirusa. Ne sumnjam da će naši sugrađani biti naši partneri u toj borbi – kazala je Pilav.

Ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko kazao je da je kršenje mjera samoizolacije ravno pokušaju ubistva, te da svi oni koji krše samoizolaciju trebaju biti najoštrije kažnjeni.

Ako neko krši samoizolaciju, za mene je to zločin, najveće krivično djelo, pokušaj ubistva. To su tempirane virusne bombe jer zbog jedne osobe desetine mogu biti zaražene. Moramo poslati jasnu poruku da oni koji su dobili instrukciju o samoizolaciju moraju to poštovati, oni koje ne budu poštovali trebaju se najoštrije kazniti. Ovo više nije apel, nego naredba. Oni moraju da je poštuju – kazao je Jusko.

Radio Gradačac / bhrt.ba

Comments are closed.

YouTube