Najnovije vijesti

Formiran Krizni štab Grada Gradačca zbog novog koronavirusa

26/02/2020 | objavio Radio Gradačac
Formiran Krizni štab Grada Gradačca zbog novog koronavirusa
GRADAČAC

U cilju provođenja pojačanog epidemiološkog nadzora vezano za pojavu novog koronavirusa, a u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Federacije BiH i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH, dana 26.02.2020. godine formiran je  Krizni štab Grada Gradačac i isti dan je održan  prvi sastanak Kriznog štaba na kojem su razmatrane naredbe, odluke i informacije Federalnog kriznog štaba i Kriznog štaba TK i isti je donio sljedeće zaključke i preporuke:

1. Pozivaju se svi građani Bosne i Hercegovine  i strani državljani, koji imaju stalni ili privremeni boravak u FBiH, odnosno u Gradačcu, a koji su se u posljednjih 7 dana vratili u BiH i Gradačac iz Kine, Irana, Južne Koreje i Italije,  da se jave u Higijensko-epidemiološku  službu Doma zdravlja u Gradačcu, na telefon 035 367 077, 035 816 094 ili 124, bez obzira da li imaju  simptome respiratorne bolesti ili ne. U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) građani telefonom trebaju obavijestiti Higijensko- epidemiološku službu Doma zdravlja u Gradačcu ili Službu hitne pomoći.

2. Preporučuje se građanima Gradačca, da izbjegavaju putovanje izvan Bosne i Hercegovine. Ovo se posebno odnosi na turistička putovanja izvan BiH, povodom Dana nezavisnosti i osmomartovskih praznika, kongresa, sajmova, seminara i slično.

3.Krizni štab Grada Gradačac, apeluje na građane da ne podliježu neprovjerenim informacijama i panici. Smatra da je u ovom momentu potrebna  i neophodna maksimalna odgovornost, saradnja i zajedništvo kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim nivoima vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno.

4. Podsjećaju se građani na generalne preporuke Federalnog ministarstva zdravstva za stanovništvo s ciljem smanjenja rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (poput gripe), čija je sezona u toku, a koji se odnose i na smanjenje rizika od korona virusa:

– Često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstava za čišćenje ruku na bazi alkohola.

– Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke.

– Izbjegavati okupljanja na javnim mjestima.

– Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama.

– Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.

– Potrebno je držati distancu od najmanje jednog metra između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu ili imaju povišenu temperature,

– Izbjegavajte konzumaciju sirovih i nedovoljno kuhanih proizvoda životinjskog porijekla.

– Sirovo meso, mlijeko i životinjske iznutrice treba tretirati s oprezom, izbjegavati kontaminaciju s nedovoljno termički obrađenom hranom, u skladu sa dobrom praksom o sigurnosti hrane.

– Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, ODMAH potražite medicinsku pomoć.

Radio Gradačac / Grad Gradačac                         

Comments are closed.

YouTube