Najnovije vijesti

FOTO: Dvije decenije Udruženja “Zlatni ljiljani” u Gradačcu

22/10/2019 | objavio Radio Gradačac
FOTO: Dvije decenije Udruženja “Zlatni ljiljani” u Gradačcu
Boračka udruženja

U povodu obilježavanja 22. oktobra – Dana grada i Dana Zlatnih ljiljana grada Gradačac, članovi Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Gradačca organizuju višednevne aktivnosti.

Kao i svake godine kada obilježavamo Dan Zlatnih ljiljana prvo se sjetimo naših poginulih i umrlih saboraca i njihovih porodica. U nedjelju (20. oktobra, op.a.) mi smo obišli porodice poginulih i umrlih dobitnika prizanja. Zahvaljujući hrabrim braniocima, borcima 107. Viteške brigade Armije Republike BiH danas živimo u slobodnom Gradačcu i državi Bosni i Hercegovini. Njihova žrtva je velika i mi to nikako ne smijemo zaboraviti, rekao je Sead Osmanović predsjednik Udruženja.

Jučer je odigran deveti malonogometni turnir učenika osnovnih škola u povodu obilježavanja ovog značajnog datuma. Učestvovale su ekipe sedam osnovnih škola sa područja grada Gradačca.

U želji da se nikada ne zaboravi ubijena gradačačka mladost, delegacija Udruženja, gradske uprave i učenika osnovnih škola koje učestvuju na turniru odala je počast i položila cvijeće na mjesto pogibije pet učenika, gradačačkih srednjoškolaca, koji su ubijeni agresorskom granatom 24.12.1995. godine ispred O.Š. „Ivan Goran Kovačič“.

Delegacije su danas položile cvijeće i odale poštu na centralnom spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama „'92-‘95“, spomen obilježju poginulim borcima NOR-a „'41-‘45“, šehidskom mezarju u Mahmut Mahali i „Križu“ u Ledenicama Donjim.

Hrabri branioci Gradačca ne zaboravljaju ni svog ratnog komandanta 107. viteške brigade Ivana Mijačevića. Danas su posjetili njegov grob. Odatli su dužnu poštu i položiti cvijeće na spomen obilježjima poginulim pripadnicima MUP-a `92. -`95. i Zlatnim ljiljanima Gradačca.


Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Gradačac formirano je krajem 1998. godine, a pravno regulisano Rješenjem Ministarstva pravde Tuzlansko-podrinjskog kantona broj 06-213-214/98 od 22.01.1999. godine pod nazivom Klub Zlatnih Ljiljana Gradačac.

Dana 24.11.2006. godine Rješenjem Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona broj: 06/1-05-2034/06 Klub Zlatnih Ljiljana Gradačac vrši promjenu naziva u UDRUŽENJE DOBITNIKA NAJVEĆIH RATNIH PRIZNANJA OPĆINE GRADAČAC. 

I prije osnivanja organizacije nosioci dobitnika najvećih ratnih priznanja su se okupljali, družili i provodili zajedničke aktivnosti i učestvovali u obilježavanju svih značajnijih datuma iz proteklog rata. 

Udruženje je za svoje aktivnosti i zasluge nagrađeno brojnim priznanjima među kojim treba izdvojiti ZLATNI GRB GRADA dodijeljen Odlukom Općinskog vijeća Gradačac 1999. godine i Plaketu ZLATNI ZMAJ 2009. godine.


U povodu obilježavanja Dana grada i Dana Zlatnih ljiljana gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić danas je organizovao prijem za članove Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja i čestitao im 20-tu godišnjicu osnivanja Udruženja.

Čestitku u povodu obilježavanja 20-te godišnjice osnivanja Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Gradačca saborcima je uputio predsjednik Koordinacije boračkih organizacija Tuzlanskog kantona i član Upravnog odbora Udruženja i dobitnik priznanja „Zlatni ljiljan“ Edin Hadžimuhamedović.

Ispred zgrade gradske uprave danas je održana likovna radionica „Djeca ljiljanima i svome Gradu“. Naši najmlađi sugrađani iz Dječijeg obdaništa „Kolibri“ družili su se igrali i crtali na asfaltu.

Manifestacija se završava tradicionalnim druženjem pod nazivom “Veče zlatnih ljiljana”.

   

Radio Gradačac /Foto: Radio Gradačac i Redžep Kadrić EVROPA

Comments are closed.

YouTube