Najnovije vijesti

FOTO: Manifestacija „Rađanje slobode“ u znak sjećanja na herojske pobjede

18/10/2019 | objavio Radio Gradačac
FOTO: Manifestacija „Rađanje slobode“ u znak sjećanja na herojske pobjede
GRADAČAC

Savez boračkih organizacija Gradačac organizator je dvodnevne tradicionalne manifestaciju „Rađanje slobode“ u znak sjećanja na herojsku odbranu Gradačca i Bosne i Hercegovine u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Manifestacija se organizuje povodom obilježavanja bitke za oklopni voz 22.10.1992. godine i oslobodilačke akcije „Istok 94“ (17.10.1994. godine). Dan grada Gradačca i Dan Zlatnih ljiljana obilježava se 22. oktobra.

Danas su brojne delegacije odale počast i položile cvijeća na centralnom spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata. Dužnu poštu poginulim borcima odala je i delegacija 2. pješadijskog/rendžerskog puka Oružanih snaga BiH koji baštini tradiciju Armije Republike BiH. Imami Medžlisa Islamske zajednice Gradačac su proučili i poklonili Jasin pred duše šehida Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Saveza boračkih organizacija Gradačca, Munever Beširović je istakao da bitka za oklopni voz predstavlja prekretnicu u ratovanju na gradačačkom ratištu.

Tada je slomljena kičma agresoru. Bitka za oklopni voz je bila podstrek za izvođenje oslobodilačkih akcija i oslobađanje privremeno zaposjednutih teritorija. Jedna od tih oslobodilačkih akcije je bila „Istok 94“, rekao je Beširović.

Bitka za oklopni voz je imala izuzetan značaj kako za borce Gradačca tako i šire. Zarobljena je velika količina materijalno-tehničkih sredstava, oružja i municije. Zaustavljanje oklopnog voza je pozitivno uticalo na borbeni moral gradačačkih boraca i jedinica II korpusa Armije R BiH.

Kako je istaknuto, u brilijantno izvedenoj akciji „Istok 94“ branioci Gradačca su oslobodili četiri sela i zaseoka i vratili oko 25 kilometara kvadratnih privremeno okupirane teritorije. Tog 17. oktobra 1994. godine oslobođena su privremeno okupirana sela i zaseoci Sibovac, Unkići, Liporašće, Huskići.

O herojstvu i hrabrosti branilaca Gradačca govorio je major Sadan Imamović, ratni zamjenik komandanta i načelnik štaba 107. viteške mtbr i komandant 213. vmtbr.

Sačuvajmo uspomenu na pojedince, mjesta i vrijeme koje ostaje vječno utkano u historiju Bosne i Hercegvine. Svima uzdignute glave možemo reći da smo časno odgovorili času historije i časno branili našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Gradačačka brigada prva je proglašena „viteška“ brigada Armije R BiH i nijedan naš borac nije odgovarao za ratne zločine, rekao je major Imamović.

Gradonačelnik Gradačca, Edis Dervišagić je istakao da je razdoblje od 1992 do 1995. godine bilo najteže u njegovoj historiji.

Mi, dvije i po decenije kasnije imamo obavezu da radimo na jačanju grada i da mlade generacije upoznanjemo sa onim što se dešavalo. Mi moramo raditi na pomirenju i suživotu, ali naša je obaveza da ove mlade generacije upoznamo sa ratnim dešavanjima kako se to zlo ne bi nikome i nikada ponovilo, rekao je gradonačelnk Edis  Dervišagić.

Manifestacija „Rađanje slobode“ nastavlja se večeras na gradskom trgu Alija Izetbegović od 19 sati i biće održan prigodan kulturno-umjetnički program. Publici će se predstaviti članice hora Udruženja „Žene Gradačca“, učenici MSŠ „Hasan Kikić“ Gradačac, članovi KUD „Zmaj od Bosne“ te estradni umjetnici Džavid Pamuković i Hajrudin Udvinčić Hazre.

Radio Gradačac / Tekst i foto: Emina Husić i Dženita Sivić

 

 

Comments are closed.

YouTube