Najnovije vijesti

FOTO: Obilježena 26 godišnjica oslobodilačke akcije “Istok 94”

17/10/2020 | objavio Radio Gradačac
FOTO: Obilježena 26 godišnjica oslobodilačke akcije “Istok 94”
Boračka udruženja

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95. godine danas je u Gradačcu počela manifestacija “Rađanje slobode”. Ova tradicionalna manifestacije se organizuje u povodu obilježavanja oslobodilačke akcije “Istok 94”, bitke za oklopni voz i “Dana zlatnih ljiljana grada Gradačac”.

Na današnji dan prije 26 godina, u nezaustavljivom naletu boracaa 107. viteške brigade i pridruženih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine izvedena je oslobodilačka akcija „Istok 94“. U odlično isplaniranoj i izvedenoj akciji oslobođeno je preko 20 kilometara kvadratnih privremeno okupirane teritorije. Oslobođena su sela i zaseoci Sibovac, Unkići, Liporašće, Huskići.

O značaju ove oslobodilačke akcije danas je govorio ratni načelnik Štaba 107 viteške mtbr, komandant 213 vtmbr i komandant Taktičke grupe akcije “Istok 94“ major Sadan Imamović, a prigodan referat je održao Selmir Idrizović,  profesor historije i član udruženja historičara “Sehara” Gradačac.

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić i Munever Beširović, predsjednik Saveza boračkih organizacija Gradačca.

Kako je istaknuto, Grad Gradačac i njeni građani imaju razloga da budu ponosni na svoju ulogu u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Zato ne smijemo zaboraviti naše najhrabrije sinove koji su za slobodu Bosne i Hercegovine položili najvrjednije što su imali – svoje živote.

Imami Medžlisa Islamske zajednice Gradačac su proučili i poklonili Ja-sin pred duše šehida.

U MZ Bagdale-Ahmetaši je otkriveno spomen obilježje na kojem je uklesano 27 imena. Za slobodu domovine iz ove mjesne zajednice živote je dalo 22  šehida, poginulih boraca i pet civilnih žrtava rata.

Delegacije i mještani položili su cvijeće i odali dužnu poštu šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata u mjesnim zajednicama Škorići, Sibovac, Mionica 1, Mionica-Centar i Mionica II.

Program manifestacije “Rađanje slobode” biće nastavljen i naredne sedmice kada će se obilježiti bitka za oklopni voz i Dan Grada te Dan zlatnih ljiljana Gradačca.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube