Najnovije vijesti

FOTO: Obilježena godišnjica spomenika Ljiljan na Banderi

19/08/2018 | objavio Radio Gradačac
FOTO: Obilježena godišnjica spomenika Ljiljan na Banderi
Boračka udruženja

U Gradačcu je obilježena prva godišnjica otvaranja spomenika Ljiljan na Banderi posvećenog braniocima Bosne i Hercegovine, borcima Armije Republike BiH i 107. viteške brigade.

Predsjednik Udruženja „Patriotska liga BiH“ Gradačac, Tasin Okić rekao je kako se u proteklih godinu dana dosta uradilo i da će ovaj kompleks uskoro imati novi izgled.

Kupili smo tri dunuma zemljišta pored spomenika gdje bi trebalo biti dovište i gdje ćemo učiti dovu za domovinu.  Uskoro bi trebala biti izgrađena spomen soba a u planu je i dječije igralište, kako bi posjetioci koji ovdje dolaze imali više sadržaja.  Želja nam je da ovaj spomenik bude trajno sjećanje na sve heroje i branioce Bosne i Hercegovine, poručio je Tasin Okić.

Gradačac i hrabri branioci dali su nemjerljiv doprinos u odbrani domovine Bosne i Hercegovine. Ovdje su se vodile značajne bitke za slobodu i zbog toga je veoma važno graditi kulturu sjećanja, poručeno je sa jučerašnjeg skupa na Banderi.

O tome su govorili komandant II korpusa Armije BiH armijski genaral Hazim Šadić i predsjednik Saveza Patriotske lige BiH Salih Kulenović.

Općinski načelnik Edis Dervišagić je istakako kako je za proteklih godinu dana hiljade građana Bosne i Hercegovine došlo da oda počast braniocima naše domovine.

Zahvaljujući herojstva naših boraca  u prilici smo razvijati savremeno društvo i  prosperitet svih građana Bosne i Hercegovine. Građani Gradačca, privredni i drugi subjekti uz podršku organa Općine Gradačac, na temeljima odbrane, razvijaju uslove za privređivanje i ugodno življenje u gradu „Zmaja od Bosne“, rekao je općinski načelnik Dervišagić.

Čestitke organizatorima i podršku u realizovanju budućih planova uputili su premijer Vlade F BiH Fadil Novalić, premijer Vlade TK Jakub Suljkanović, zastupnik u Skupštini Posavskog kantona i delegat u Parlamentu F BiH Anes Osmanović.

U Gradačcu i na ovom prostoru su mirni i vrijedni ljudi koji kada zatreba pokazuju svoju hrabrost. Ovaj simbol (ljiljan op.a.) nije samo simbol iz prteklog rata. On je simbol borbe za dom i za domovinu kroz našu historiju. On dominira nad Gradačcem i okolinom u Bosanskoj Posavini. Ovaj simbol nas podsjeća da ako zatreba tu našu mirnoću uvijek možemo zamijeniti požrtvovanošću i hrabrošću, poručio je premijer Novalić.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović poručio je da su neprikosnovene vrijednosti život, vjera, čast i imovina.

To možemo očuvati ako imamo zdravu porodicu, svoj domu i svoju domovinu. Kada smo odbranili domovinu, mnogi su obnovili svoje domove i spojili svoje porodice, poručio je muftija Fazlović nakon čega je proučio dovu domovini.

U petak je na platou Bandere klanjan džuma-namaz, proučen tevhid i poklonjena hatma šehidima, a nakon akšam-namaza je održan historijski čas. Organizatori manifestacije bili su Općina Gradačac, Medžlis IZ Gradačac i Udruženje boraca “Patriotske lige” Gradačac.

  

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube