Najnovije vijesti

FOTO: Obilježena oslobodilačka akcija „Istok 94“

17/10/2018 | objavio Radio Gradačac
FOTO: Obilježena oslobodilačka akcija „Istok 94“
Boračka udruženja

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95. godine danas je u Gradačcu počela manifestacija “Rađanje slobode” u povodu obilježavanja oslobodilačke akcije “Istok 94”, bitke za oklopni voz i “Dana zlatnih ljiljana općine Gradačac”.

Kako bi evocirali uspomene na herojsku odbranu Gradačca i Bosne i Hercegovine formirana je pješaka kolona učesnika pohoda „Rađanje slobode“ koji su se jednim dijelom puta kretali linijama odbrane na gradačačkom ratištu.

Upravo na današnji dan, u nezaustavljivom naletu jedinica 107. viteške brigade i pridruženih jedinica izvedena je jedna brilijantna oslobodilačka akcija „Istok 94“ u kojoj su oslobođena privremeno okupirana sela i zaseoci Sibovac, Unkići, Liporašće i Huskići.

Tim povodom, u Sibovcu je održan prigodan program, a u ime organizatora manifestacije prisutnima se obratio Sedat Zukić, predsjednik Saveza boračkih organizacija općine Gradačac.

Oslobodilačka akcija „Istok-Sjeveroistok 94“ bila je izuzetno važna za stanovnike Gradačca ali i hrabre branioce Bosne i Hercegovine. O značaju ove oslobodilačke akcije danas je govorio ratni načelnik Štaba 107. viteške mtbr, komandant 213. vtmbr i komandant Taktičke grupe akcije “Istok – Sjeveroistok 94“ major Sadan Imamović.

Kako je istaknuto, Općina Gradačac i njeni građani imaju razloga da budu ponosni na svoju ulogu u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. A manifestacija „Rađanje slobode“ ima za cilj obilježavanje bitke za oklopni voz, oslobodilačke akcije „Istok 94“ i “22. oktobra – Dana zlatnih ljiljana“. Ujedno, 22. oktobar se obilježava i kao Dan općine Gradačac. Čestitku u povodu ovih značajnih datuma uputio je predsjedvajući Općinskog vijeća Gradačac Enir Šakić.

Delegacije i mještani Sibovca položili su cvijeće i odali dužnu poštu šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata u ovoj gradačačkoj mjesnoj zajednici.

U povodu obilježavanja oslobodilačke akcije „Istok 94“ održan je tradicionalni turnir u streljaštvu za učenike osnovnih škola. Pobjedila je ekipa O.Š. „Hamdija Kreševljaković“ iz Kambera sa 284 kruga, drugoplasirani su učenici O.Š. „Dr. Safvet-beg Bašagić“ Gradačac sa 278 krugova, a trećeplasirana O.Š. „Hasan Kikić“ Vida 1 – Gradačac sa osvojenih 250 krugova. Nagrade najuspješnijim ekipama uručio je Munever Beširović, predsjednik JOB „Unija veterana“ Gradačac.

U kulturnom programu učestvovali su učenici O.Š. „Dr. Safvet-beg Bašagić“ i KUD „Sevdah“ Vučkovci.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube