Najnovije vijesti

FOTO: Otvoren 8. gradačački sajam „EKO-ETNO BiH“

29/03/2018 | objavio Radio Gradačac
FOTO: Otvoren 8. gradačački sajam „EKO-ETNO BiH“
Biznis

Danas je u gradskom parku otvoren 8. gradačački sajam organskih proizvođača „EKO-ETNO BiH“. Organizator sajma je Savez udruženja „Mreža žena veliko srce u BiH „ Gradačac a pokrovitelji sajma su Općina Gradačac, Vlada TK i Kantonalna privredna komora Tuzla.

Na sajmu učestvuje 30 izlagača iz Bosne i Hercegovine koji prezentuju organsku poljoprivrednu proizvodnju, udruženja koja se bave zaštitom okoline te obrazovne ustanove. Svečanom otvorenju prisustvovali su stanovnici općine Gradačca a izlagačima i posjetiocima Sajma dobrodošlicu je poželjela Almasa Huskić, predsjednica Saveza udruženja „Mreža žena – Veliko srce u BiH“ Gradačac.

Predsjednik Saveza organskih proizvođača F BiH, Sejad Herceg je rekao kako je ovaj sajam prilika da se da podrška organskoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini.

Drago nam je da će naša omladina u Gradačcu imati priliku jesti organsku hranu koja je sigurna i ima dobre kvalitete. Organska proizvodnja za BiH je značajan faktor, rekao je Sejad Herceg, predsjednik “Organsko FBiH”.

Općinski načelnik Edis Dervišagić je istakao važnost promocije Gradačca kao grada koji prepoznaje i podržava organsku proizvodnju kao i promociju zdrave hrane i turističkih potencijala.

Malo, zaista malo pažnje posvećujemo zdravoj hrani, zdravoj ishrani i organskoj proizvodnji. Uvjeren sam da će ovi napori koji idu u pravcu promoviranja organske proizvodnje doprinjeti da kvalitet života u Gradačcu ali znatno i šire bude što bolji, istakao je općinski načelnik Edis Dervišagić.

Na 8. “Eko-etno BiH” gradačačkom sajmu organskih proizvođača će biti održana dva edukativna predavanja o organskoj proizvodnji. Teme su: „Zelena ekonomija u BiH“ – mogućnosti i šanse i „Med i pčelinji proizvodi“ – povećanje proizvodnje i mogućnosti izvoza.

Danas smo u svijetu svjedoci hrane koju konzumiramo. Ali, zbog složenosti države Bosne i Hercegovine ovi proizvođači nisu u mogućnosti da u punom kapacitetu izvoze svoje proizvode u Evropu. A Evropa vapi za ovim proizvodima. Moram istaći da ćemo u Vladi TK i resornom ministarstvu i ubuduće biti na usluzi organizatorima i domaćim proizvođačima, rekao je otvarajući sajam „Eko-etno BiH“ Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK.

S ciljem očuvanja tradicije i kulturno-historijskog naslijieđa publici su se predstavili članovi KUD „Zmaj od Bosne“ Gradačac sa koreografijom „Gradske igre Srednje Bosne“.

Tradicionalni 8. gradačački sajam organskih proizvođača „Eko-etno BiH“ u organizaciji Saveza udruženja „Mreža žena – Veliko srce u BiH“ Gradačac traje dva dana, 29. do 30. marta 2018. godine.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube