Najnovije vijesti

FOTO/VIDEO: Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH

27/02/2021 | objavio Radio Gradačac
FOTO/VIDEO: Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH
FOTO/VIDEO

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i odavanjem počasti šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama  Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine i poginulim borcima NOR-a 1941.–1945. godine u Gradačcu je započelo obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Održana je svečana sjednica Gradskog vijeća (GV) Gradačac na kojoj je još jednom potvrđen kontinuitet državnosti i opstojnosti države Bosne i Hercegovine. Čestitke građanima Gradačca i Bosne i Hercegovine uputili su predsjedavajući GV Hajrudin Mehanović i gradonačelnik Edis Dervišagić, koji je istakao važnost i značaj Gradačca u odbrani nezavisnosti i opstojnosti Bosne i Hercegovine.

Obzirom da je Gradačc bio i ostao na braniku Bosne i Hercegovine kroz različite periode iz ranije prošlosti ovaj datu, itekako puno znači. Ne smijemo zaboraviti žrtve koje su date za našu jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu i ovo je prilika da se prisjetimo svih heroja odbrane Gradačca i Bosne i Hercegovine. Ovo je prilika da svima nama, koji danas živimo u suverenoj i samostalnoj Bosni i Hercegovini, a pogotovo mladim generacijama i naraštajima prenesemo istinu o agresiji kako se to zlo ne bi nikada više ponovilo. Naša obaveza je da zarad suživota i dobrih odnosa i budućnosti gradimo dobar suživot i dobre odnose, ali je isto naša obaveza i da ovo kroz šta smo prošli nikada ne zaboravimo. Tome i služe ovi datumi i 1. mart je jadan takav značajan datum. Čast nam je što je Gradačac u periodu ‘92-‘95. bio svijetla tačka odbrane i što su herojski branitelji Gradačca trajno obilježili historiju Bosne i Hercegovine u tom periodu. Upravo, iz tog razloga, je na nama danas obaveza da tekovine te borbe sačuvamo u mirnodopskim uslovima i da učinimo sve kako te žrtve ne bi bile uzaludne i kako bi naš Gradačac i naša Bosne i Hercegovine bili napredno mjesto dobrog i ugodnog življenja, rekao je gradonačelnik Dervišagić.

Na ovoj svečanosti posebno je istaknut značaj izlaska ne referendum 29. februara i 1.marta 1992. godine kada su se građani Bosne i Hercegovine opredijelili za suverenu, demokratsku i nezavisnu državu.

Dan nezavisnosti je jedan od najznačajniji datuma u novijoj historiji naše zemlje. Te činjenice smo posebno svjesni imajući u vidu dešavanja i atake na njenu suverenost i teritorijalni integritet, koji su uslijedili u godinama poslije referenduma. Nažalost, sudbina je tako htjela da je, ne mali broj naših građana, u temelje opstojnosti i teritorijalnoga integriteta naše domovine ugradio svoje živote, rekao je Hajrudin Mehanović, predsjedavajući GV Gradačac.

U prigodnom referatu profesor historije Selmir Idrizović, član Udruženja historičara „Sehara“ Gradačac je istakao važnost otpora građana agresiji i poručio da trebaju biti ponosni zbog historijske činjenice da pripadaju generaciji utemeljitelja nezavisne Bosne i Hercegovine.

Oni koji poštuju jedinstvenu, suverenu, nezavisnu, demokratsku Bosnu i Hercegovinu, oni koji priznaju historijske rezultate referenduma iz 1992., oni koji priznaju naučno verificiranu činjenicu da je Bosna i Hercegovina priznata tada kao nezavisna država, treba da se osjećaju počastvovano zbog historijske činjenice da pripadaju generaciji utemeljitelja nezavisne države Bosne i Hercegovine. Ostale koji rečeno negiraju nećemo moliti, već poručiti da Dan nezavisnosti je bio, jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja. Slavili ga ili ne Bosna i Hercegovina je nazavisna država koja kao takva postoji, poručio je Selmir Idrizović.

Naida Šaldić i Safet Škorić učenici Osnovne muzičke škole OŠ „Dr. Safvet-beg Bašagić“ su svojim nastupom uveličali Svečanu sjednici GV Gradačac i obilježavanje 1. Marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube