Najnovije vijesti

FOTO/VIDEO: Obilježen Dan 107. viteške gradačačke brigade

09/06/2020 | objavio Radio Gradačac
FOTO/VIDEO: Obilježen Dan 107. viteške gradačačke brigade
Boračka udruženja

Danas je u Gradačcu obilježen dan formiranja 107. viteške gradačačke brigade. Bila je ovo prilika za podsjećanje na ratni put prve viteške brigade u Bosni i Hercegovini ali i odavanje počasti poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata.

9. juni 1992. godine je jadan od najznačajnijih datuma u historiji Gradačca i odbrane Bosne i Hercegovine. Tog dana je donesena strateška odluka kada je Ratno predsjedništvo općine Gradačac preimenovalo Općinski štab Teritorijalne odbrane Gradačac u 107. brigadu HVO Bosanske Posavine (MHVO) Gradačac.

Zahvaljujući herojskoj odbrani Gradačca i BiH 15. aprila 1993. godine Predsjedništvo Republike BiH proglasilo je 107. gradačačku brigadu prvom viteškom brigadom. Krajem iste godine je preimenovana je u 107. Vitešku motorizovanu brigadu Armije RBiH iz koje su kasnije formirane 213. vmtbr i 217. vbbr a 7. bataljon je prekomandovan u 211. oslobodilačku brigadu ARBiH.

Ratni put 107. viteške gradačačke brigade je svjedočanstvo o otporu i odbrani BiH od agresije.  Hrabrost i ljudskost bile su glavne karakteristike odbrambeno-oslobodilačkog rata na području općine Gradačac.

Branioci Gradačca sačuvali su “Kapiju Bosne”, zaustavili naprijateljski oklopni voz i u brilijantno izvedenim akcijama oslobodili privremeno zaposjednute teritorije zapadnog i istočnog gradačačkog ratištu.Svoj doprinos dali su u borbama na najtežim ratištima u Bosni i Hercegovini.

O herojstvu gradačačkih branilaca govori podatak da je najveće armijsko priznanje „Zlatni ljiljan“ dobilo 40 boraca 107. viteške brigade od kojih sedam posthumno.

O značaju obilježavanja Dana formiranja 107. viteške gradačačke brigade govorili su Munever Beširović – predsjednik Saveza boračkih organizacija grada Gradačac, Edis Dervišagić – gradonačelnik Gradačca te Sadan Imamović – ratni načelnik Štaba i zamjenik komandanta 107. viteške brigade i komandant 213. viteške mtbr ARBiH.

Istaknuto je kako je ova brigada zaustavila zlo koje je nadiralo na Gradačac i Bosnu i Hercegovinu.

Zlo je zaustavljeno ali nije pobijeđeno. Zato je naša dužnost govoriti mladim ljudima šta se desilo na gradačačkom ratištu kako se to zlo više nikada ne bi ponovilo, rekao je Munever Bešorović, predsjednik Saveza boračkih organizacija Gradačca.

Stihove o slobodi i domovini Bosni i Hercegovini su recitovali Adelina Mrkonjić i Sanjin Selimović.

U povodu obilježavanja 9. juna – Dana formiranja 107. viteške gradačačke brigade zvanične delegacije će položiti cvijeće i odale počasti na centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama o-o rata 1992-95. godine te na vojnom šehidskom mezarju u Mahmut Mahali,  spomen-obilježju Križ u Donjim Ledenicama i grobu Ivana Mijačevića, ratnog komandanta 107. viteške brigade.


TV PRILOG RADIO GRADAČAC

U prilogu govore:

– Sadan Imamović, zamjenik komandanta 107. viteške gradačačke brigade i komandant 213. viteške mtbr. ARBiH,

– Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.


Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube