Najnovije vijesti

FOTO/VIDEO: Obilježena 29. godišnjica oslobodilačke akcije “Zapad 92”

07/12/2021 | objavio Radio Gradačac
FOTO/VIDEO: Obilježena 29. godišnjica  oslobodilačke akcije “Zapad 92”
Boračka udruženja

U organizaciji Saveza boračkih organizacija i Grada Gradačac danas je održana tradicionalna manifestacija u povodu obilježavanja 29. godišnjice oslobodilačkih borbenih dejstava “Zapad 92“.

U gradskom parku gdje je položeno cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima-poginulim borcima i civilnim žrtvama u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine, a imami Medžlisa Islamske zajednice poklonili su Jasin pred duše šehida.

Bila je ovo prilika da se učesnici manifestacije, prije svih srednjoškolci, upoznaju sa borbenim dejstvima u kojima je početkom decembra 1992. godine oslobođeno preko 20 kvadratnih kilometara teritorije.

Kako je, u prigodnom obraćanju, istakao predsjedavajući Gradskog vijeća grada Gradačac, Hajrudin Mehanović, bila je ovo odlično pripremljena i izvedena oslobodilačka akcija u kojoj su oslobođena sela Jasenica, Rajska, Donje Krečane, dio Novalića, Vida I i Njiverica.

Ovom akcijom su naše oružane snage, Armija Republike Bosne i Hercegovine i MUP, pokazali da su sposobni osloboditi do tada okupirane teritorije i donijeti slobodu u šire prostore od onih koji su do tada bili slobodni. Ono što je značajno u ovoj operaciji je da je oslobođena teritorija bila uglavnom naseljena bošnjačkim stanovništvom ali djelimično i nebošnjačkim odnosno srpskim stanovništvom, koje je početkom agresije otišlo na drugu stranu i okupiralo ove teritorije. Opljačkalo. Popalilo. Uništilo. Da bi se početkom decembra 1992. godine život i sloboda vratili na ove prostore, rekao je Hajrudin Mehanović.

O značaju oslobodilačke akcije “Zapad 92” govorio je Sedat Zukić, predsjednik Organizacije demobilisanih boraca grada Gradačca, koja je bila tehnički organizator obilježavanje 29. godišnjice oslobodilačke akcije „Zapad 92“.

Nosilac aktivnosti priprema, planiranja i izvođenja dejstva bila je Komanda 7. bataljona uz saglasnost Komande 107. viteške gradačačke brigade. Cilj akcije bilo je oslobađanje naseljenih mjesta Jesenica, Rajska, Donje Krečane, Novalići, Osmanovići i Vida I, kao i zemljišnih objekata Hodžino brdo, Milića brdo, Vis trigonometar 380, Mali vis kota 333, Kostino brdo trigonometar 296 Tabla i Džidića brdo, kao i stvoriti uslove za daljni prodor u dubinu neprijateljske teritorije. U 10 sati 7. decembra 1992. godine, po slaboj vidljivosti i susnježici, otpočeo je silovit napad branilaca Gradačca na agresorske položaje na frontu širine oko 8 kilometara, istakao je Sedat Zukić.

Ovim uspješnim borbenim dejstvima od 7. do 12 decembra 1992. godine stekli su se uslovi za izvođenje novih ofanzivnih akcija.

– Današnji dan je posebno važan za branioce Gradačca. Uzevši u obzir stanje koje je bilo 1992. godine i nastojanje neprijatelja da pokori teritoriju grada Gradačca, poslije žestokih borbi i pokušaja da se uđe u Gradačac mi smo to sve osujetili. I na kraju, 7. decembra 1992. godine smo prešli u oslobodilačka borbena dejstva i samim tim stvorili uslove za oslobađanje kako dijela teritorije grada gradačac, tako i Bosne i Hercegovine. Naravno da smo, prije svega, ponosni na sve one događaje u kojima smo bili i na sve ono što smo postigli u tom periodu. I svakako, posebno nam je zadovoljstvo da smo uspjeli da je danas Bosna i Hercegovina živa i živit će vijeke vijekova, rekao je Jakub Džinić, predsjednik Saveza boračkih organizacija grada Gradačca, koji je ponovo istakao kako ovakve manifestacije imaju za cilj da se sjećamo heroja odbrane i učimo o herojskoj borbi za slobodu Gradačca i Bosne i Hercegovine.

Današnju manifestaciju „Sloboda Kapije za slobodu BiH“ prigodnim programom su upotpunili učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gradačac, recitujući stihove Maka Dizdara i Nedžada Ibrišimovića.

U MZ Vida 1 odata je dužna pošta i položeno cvijeće na spomen-obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

U nedjelju 12. decembra, na dan kada je 1992. godine završena oslobodilačka akcija Zapad 92, u Vidi 2 će na svečan način biti otvoren Društveni dom i puštena u promet četri rekosntruisana putna pravca.

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube