Najnovije vijesti

FOTO/VIDEO: Održana manifestacija Sloboda „Kapije Bosne“ za slobodu BiH

09/06/2021 | objavio Radio Gradačac
FOTO/VIDEO: Održana manifestacija Sloboda „Kapije Bosne“ za slobodu BiH
Boračka udruženja

Danas je u Gradačcu održana manifestacija Sloboda „Kapije Bosne“ za slobodu Bosne i Hercegovine. Bila je ovo prilika za podsjećanje na ratni put prve viteške brigade u Bosni i Hercegovini ali i odavanje počasti poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata. Organizator ove manifestacije je Savez boračkih organizacija grada Gradačca. 

U povodu obilježavanja 5. juna – Dana žrtava Gradačca i 9. juna – Dana formiranja 107. viteške gradačačke brigade zvanične delegacije su položile cvijeće i odale počasti na centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95. godine te na vojnom šehidskom mezarju u Mahmut Mahali,  spomen-obilježju Križ u Donjim Ledenicama i grobu Ivana Mijačevića ratnog komandanta 107. viteške brigade. Imami Meždlisa Islamske zajednice Gradačac su proučili i poklonili Jas-in pred duše šehida.

Kako je istaknuto, 9. juni 1992. godine je jadan od najznačajnijih datuma u historiji Gradačca i odbrane Bosne i Hercegovine. Tog dana je donesena strateška odluka kada je Ratno predsjedništvo opštine Gradačac preimenovalo Opštinski štab Teritorijalne odbrane Gradačac u 107. brigadu HVO (MHVO) Gradačac. 

Hrabrost i ljudskost bile su glavne karakteristike odbrambeno-oslobodilačkog rata na području općine Gradačac. O herojstvu gradačačkih branilaca govori podatak da je najveće armijsko priznanje „Zlatni ljiljan“ dobilo 40 boraca 107. viteške brigade od kojih sedam posthumno. Zahvaljujući herojskoj odbrani Gradačca i BiH 15. aprila 1993. godine Predsjedništvo Republike BiH proglasilo je 107. gradačačku brigadu prvom viteškom brigadom u Bosni i Hercegovini.

Na te historijske činjenice ali potrebu očuvanja sjećanja na više od 1000 poginulih boraca i civilnih žrtava kao i  herojsku odbranu Gradačca i Bosne i Hercegovine ukazao je u svom obraćanju Sadan Imamović, zamjenik komandanta 107. viteške gradačačke brigade i komandant 213. viteške mtbr. Armije Republike BiH. Posebno je zamolio sve nadležne da se što prije pristupi sanaciji centralnog spomen obilježja šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95. godine.

Danas je još jednom podcrtano kako su hrabri branioci Gradačca sačuvali su “Kapiju Bose”, zaustavili naprijateljski oklopni voz i u brilijantno izvedenim akcijama oslobodili privremeno zaposjednute teritorije zapadnog i istočnog gradačačkog ratištu. Svoj doprinos dali su u borbama na najtežim ratištima u Bosni i Hercegovini.

Ratni put 107. Viteške mtbr. je svjedočanstvo o otporu i odbrani BiH od agresije. O tome je u prigodnom referatu govorio Selmir Idrizović, član Udruženja historičara Sehara.

Sve ovo je postigla jedna brigada koja je na početku svog postanka ima 7692, a samo je svaki treći borac imao pušku. Sva navedena dešavanja: napadi, bombardovanja, odbrane, oslobodilačke akcije, stradanja, uništavanja, dešavalo se na površini od oko 200 kilometara kvadratnih. Viteška 107. brigada je stvarala i branila samostalnost nezavisne Republike Bosne i Hercegovine. Stvarala je i pisala svoju historiju, historiju Gradačca i Bosne i Hervecegovine. Dala je puni doprinos u borbi protiv agresije. Ispunila je svoj zadatak: odbranila zemlju, stanovnike svoj grad, rekao je Selmir Idrizović.

Odlukom Općinskog vijeća Gradačac, 5. juni se obilježava kao Dan žrtava Gradačca za Bosnu i Hercegovinu. Ovom prilikom istaknuto je da su podsjećanje i poštivanje žrtava uloženih u odbranu države Bosne i Hercegovine, kao i u izgradnju naše budućnosti, trajna obaveza koju moramo njegovati i prenositi mladima.  

Obilježavanje ovih značajnih datuma bitno je i zbog toga što je danas, kako vrijeme odmiče, boraca 107. viteške gradačačke brigade sve manje a sve više onih koji trebaju i moraju da znaju – šta je u to vrijeme bilo, kako smo se branili i odbranili, protiv koga smo se borili. Mi moramo njima prenositi ta saznanja, i na taj način njegovati tradiciju sjećanja na 107. vitešku motorizovanu brigadu, graditi budućnost sa sjećanjem na nju i boriti se protiv zaborava. Na to nas obavezuje hiljadugodišnja državnost BiH, naša sadašnjost i budućnost naše djece, poručio je Idrizović.

Gradačac nikada neće zaboraviti svoje heroje i žrtve, a posebno zbog generacija koje dolaze i koje trebaju da znaju važnost odbrane Gradačca i tragedije koju je preživio kako se zlo nikada ne bi ponovilo, poručili Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca i Jakub Džinić, predsjednik Saveza boračkih organizacija grada Gradačca.

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube