Najnovije vijesti

FOTO/VIDEO: Otkriveno spomen-obilježe u MZ Bagdale-Ahmetaši

18/10/2020 | objavio Radio Gradačac
FOTO/VIDEO: Otkriveno spomen-obilježe u MZ Bagdale-Ahmetaši
Boračka udruženja

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95. godine jučer je u Gradačcu počela manifestacija “Rađanje slobode”. manifestacija je u povodu obilježavanja oslobodilačke akcije “Istok 94“, bitke za oklopni voz, Dana Grada i Dana zlatnih ljiljana Gradačca.

Tim povodom u Mjesnoj zajednici Bagdale-Ahmetaši je otkriveno spomen-obilježje na kojem je uklesano 27 imena šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava rata.

Kako je istaknuto, Gradačac je kroz svoju historiju prolazio kroz mnoge teške periode, a od 1992. do 1995. godine ovo područje je bilo središte velikih ratnih operacija. Oslobodilačka akcija ”Istok ‘94” spada u jednu od bitaka koja je po mnogo čemu svojstvena i o kojoj je ovisio dalji ishod ratnih operacija na ovom području.

Grad Gradačac i njeni građani imaju razloga da budu ponosni na svoju ulogu u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Zato ne smijemo zaboraviti naše najharbrije sinove koji su za slobodu Bosne i Hercegovine položili najvrijednioje što su imali – svoje živote, poručili su prilkom obraćanja gradonačelnik Edis Dervišagić i Munever Beširović, predsjednik Saveza boračkih organizacija Gradačac.

Borci iz MZ Bagdale-Ahmetaši imali su značajno mjesto u odbrani i historiji Gradačca boreći se na linijama odbrane jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. Za slobodu domovine iz ove mjesne zajednice živote je dalo 22  šehida, poginulih boraca i pet civilnih žrtava rata.

Predjednik Vijeća MZ Bagdale Ahmetaši, Miralem Topalović se zahvalio mještanima i svim donatorima koji su pomogli da se 26. godina nakon rata izgradi spomen obilježje kao trajno podsjećanje na nesbičnu hraborst i činjenicu da su i borci ovog naselja, koje je bilo djelimično okupirano, dali svoje živote za slobodu jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Otkrivanje spomen-obilježja posebno je značajno za porodice šehid, poginulih boraca i civilnih žrtava rata. Šefika i Esad Bristrić ističu da je dugo bilo čekati 26 godina ali i da im je drago što su dočekali da se i u njihovom kraju postavi spomen-ploča.

Imami Medžlisa Islamske zajednice Gradačac proučili su i poklonili Ja-sin, a učenici trećeg razreda JU O.Š. ”Dr. Safvet-beg Bašagić” Gradačac učestvovali su u programu recitalom “Da se ne zaboravi”.

U povodu sjećanja na oslobodilačku akciju „Istok 94“ delegacije i mještani položili su cvijeće i odali dužnu poštu šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata u mjesnim zajednicama Škorići, Sibovac, Mionica 1, Mionica-Centar i Mionica II.

Program manifestacije Rađanje slobode biće nastavljen i naredne sedmice kada će biti obilježana bitka za oklop ni voz i Dan Grada te Dan zlatnih ljiljana Gradačca.


RADIO GRADAČAC – TV PRILOG EMITOVAN U DNEVNIKU TV TK


Radio Gradačac 

Comments are closed.

YouTube