Najnovije vijesti

FOTO/VIDEO: Radovi na spajanju južnog i gradskog vodovoda na 50% realizacije, znatno prije planiranog

30/06/2020 | objavio Radio Gradačac
FOTO/VIDEO: Radovi na spajanju južnog i gradskog vodovoda na 50% realizacije, znatno prije planiranog
GRADAČAC

Radovi na spajanju južnog vodovoda koji se snabdijeva sa izvorišta Domažić i gradskog vodovoda koji vodu crpi iz Okanovića izvode se pojačanim intenzitetom. Iako je ugovoreni rok završetka radova početkom septembra (90 dana), prema onome što se može vidjeti na terenu, spajanje bi moglo biti puno ranije, čime bi se eliminisale redukcije u snabdijevanju vodom potrošača gradskog vodovoda.

Jučer je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić obišao gradilište na 4 lokacije gdje se uporedo izvode iskopni radovi i polaganje cijevi. Nakon toga svoja zapažanja je podijelio sa građanima na svojoj zvaničnoj facebook stranici izrazivši nadu da će radovi biti okončani znatno prije rokova.

Redukcije u vodosnabdijevanju kojima je trenutno izložen Gradačac, a koje su posljedica drastičnog opadanja nivoa podzemnih voda sa izvorišta Okanovići, uskoro će biti ukinute! Trenutno je sa ovog izvorišta moguće crpiti samo oko 32 l/s zbog čega su na snazi redukcije u vodosnabdijevanju. Danas smo obišli radove na izgradnji cjevovodovoda kojim će biti spojeno izvorište Domažič u južnom dijelu sa gradskim sistemom. Trenutno je ugrađeno oko 4 km cjevovoda, odnosno oko 50% ugovorenih radova. Ovom dinamikom, ukoliko ne bude nepredviđenih zastoja, radovi će biti okončani znatno prije rokova. Takođe, izvorište Domažić, s kojeg se u testnoj fazi za potrebe ispiranja cjevovoda trenutno crpi oko 30 l/s, pokazuje izuzetnu izdašnost. Nivo podzemne vode je na maksimumu, bez opadanja i bunarske kolone su pune. U nekoliko narednih sedmica biće omogućeno i spajanje domaćinstava u južnom dijelu na novoizgrađeni sistem budući da je od ugovorenih 54 km cjevovoda izgrađeno oko 48 km. Molim građane za razumijevanje i strpljenje!, poručio je gradonačelnik Edis Dervišagić.


VIDEO: Retrospektiva toka radova na projektu vodosnabdijevanja južnog dijela – Grad Gradačac


Radio Gradačac / Facebook Edis Dervišagić

Comments are closed.

YouTube