Najnovije vijesti

Foto/video: Stihovima i sjećanjem na učitelja, antifašistu i domoljuba počeli “Kikićevi sureti 2020”

16/10/2020 | objavio Radio Gradačac
Foto/video: Stihovima i sjećanjem na učitelja, antifašistu i domoljuba počeli “Kikićevi sureti 2020”
KULTURA

Stihovima i sjećanjem na učitelja, antifašistu i domoljuba Hasana Kikića započelo je ovogodišnje izdanje Kikićevih susreta. Manifestacija utemeljena  1973. godine u cilju razvoja kulturne djelatnosti i osvjetljavanja Kikićevog lika i književnog djela odolijeva osjetljivoj situaciju u kojoj se nalazimo i publici u narednih nekoliko dana donosi različite sadržaje.

Sve je započelo, tradicionalno, pored biste Hasana Kikića u gradskom parku i nastavljeno ceremonijom otvaranja na kojoj je naglašeno kako je Izvršno odbor manifestacije u kreiranju ovogodišnjeg programa napravio veliki korak naprijed oslanjajući se na domaće autore. Jer u Gradaču sve veći broj ljudi piše i time stvaraju jedan poseban krug.

Njega čini i Fuad Hrustić čija je druga zbirka kratkih priča „Majka će umrijeti sama“ promovisana sinoć. Dobitnik je niza značajnih književnih nagrada u zemlji i regionu. Promotori Mirsa Šarić, Tatjana Tomić i Vahid Klopić istakli su kako se Hrustić bavi ozbiljnim i osjetljivim pitanjima današnjice, stvarajući životne i uvjerljive priče u kojima se svaki čitalac može pronaći. On sam svakodnevno čitanje smatra nasušnom potrebom svakog pojedinca.

„Kikićevi susreti“ u izdanju za 2020. godinu narednih dana donose monodramu „Ich liebe Deutschland“ autora Vahida Klopića i izložbu „Kikićevi susreti kroz vrijeme“.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube