Najnovije vijesti

FOTO/VIDEO: U Gradačcu obilježen Dan šehida

25/05/2020 | objavio Radio Gradačac
FOTO/VIDEO: U Gradačcu obilježen Dan šehida
GRADAČAC

Obilaskom šehidskih mezarja i prijemom porodica šehida i predstavnika boračkih udruženja danas je u Gradačcu obilježen Dan šehida.

Obilježavanje Dana šehida na području Medžlisa Islamske zajednice Gradačac započelo je okupljanjem porodica šehida, predstavnika IZ, zvaničnih delegacija, institucija i organizacija na centralnom spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do`95. godine.

Porodice šehida, imami i zvanične delegacije su posjetile vojno-šehidsko mezarje u Mahmut Mahali, a potom mezaristane Šehitluci, Kadić-Bašća i Meškino brdo.

Mi nastavljamo dalje našu borbu za svoju vjeru, za svoju zemlju, za svoju čast i svoje dostojanstvo, to je ono što od nas traži i naša zemlja, naša domovina, ali i naša vjera. Samo zajedno, zajednički na svakom polju, kulturnom, obrazovnom, političkom, u okviru raznih organizacija i ustanova i, naravno, Islamske zajednice, mi možemo ovdje sačuvati i našu vjeru i zemlju u kojoj živimo, možemo sačuvati naš ponos, možemo sačuvati dostojanstvno našega naroda i možemo pokazati i drugima da na temeljima dobra i dobročinstva možemo sarađivati sa svima i da možemo živjeti sa svima u ovoj zemlji, a da nikada nećemo pristati da radimo, sarađujemo, komuniciramo sa bilo kime na temeljima neprijateljstava, grijeha i onoga što je ružno, rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gradačac Nusret ef. Kujraković.

Učeći dove i molitve, prisjećajući se bosanskih šehida, mjesni imami su zajedno sa džematlijama obišli mjesna mezarja.

Podsjećanje na herojsku borbu i poštivanje žrtava uloženih u odbranu države Bosne i Hercegovine, kao i u izgradnju naše budućnosti, trajna je obaveza koju moramo njegovati i prenositi mladima, poručeno je danas između ostalog. 

 

U svim džamijama na području Medžlisa IZ-e Gradačac prije podne-namaza proučen je tevhid i poklonjena hatma pred duše šehida.


VIDEO PRILOG RADIO GRADAČAC


Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube