Najnovije vijesti

FOTO: Završen 25. ljetni pohod „Grebak – put života“

13/06/2021 | objavio Radio Gradačac
FOTO: Završen 25. ljetni pohod „Grebak – put života“
FBiH/BiH

U organizaciji Planinarskog kluba “Goražde – Maglić” danas sa završava dvodnevni 25. ljetni pohod „Grebak – put života“ čime je nastavljena tradicija sjećanja na sve ono što je Grebak značio u najtežim ratnim danima u opkoljenom Goraždu. Više od 50 učesnika jučer je prešlo dionicu koja je u tom periodu značila put spasa, ali i put smrti, zaustavljajući se na mjestu stradanja i odajući počast žrtvama. Među učesnicima jučerašnjeg pohoda bilo je i 15-tak osoba iz Gradačca.

Kako nas je informisao Mujo Hadžiosmanhafizović, radi se o ekipi ljudi koji tradicionalno učestvuju u Maršu mira od Nezuka do Potočara. Oni su se ove godine odlučili da učestvuju i u memorijalnom pješačkom pohodu koji organizuje Planinarski klub  “Goražde – Maglić” iz Goražda.

U klubu koji dvije i po decenije organizuje ljetni i zimski pohod ističu da je sjećanje na Grebak trajna obaveza. Podsjećaju da su mnogi  iz opkoljenog Goražda otišli putem Grepka, snabdijevali se hranom i municijom a mnogi su na tom putu ostavili svoje živote stradajući od hladnoće, iscrpljenosti i u neprijateljskim zasjedama. Učesnici pohoda su odali počast stradalima.

Istovremeno dio programa odvijao se i na lokalitetu Orahovica gdje su obilježeni dani odbrane ovog prostora koji je u ratu bio direktno povezan sa Grebkom.

Svi učesnici iz Gradačca, među kojima je bilo i starijih osoba, su uspješno prešli dionicu od oko 20-tak kilometara planinskog i veoma zahtjevnog puta od Grepka do Rude Glave. 

Na lokalitetu SRC Ruda Glava gdje je smješten planinarski dom sinoć je organizovano druženje učesnika, a manifestacija će biti okončana danas takmičenjem u orijentiringu.

 

O učešću na 25. ljetnom pohodu „Grebak – put života“ i pripremama za odlazak na “Marš mira 2021.” sutra od 10:30 sati u “Magazinu 983” razgovaramo sa jednim od učesnika Mujom Hadžiosmanhafizovićem.

Radio Gradačac / Foto: Učesnici pohoda „Grebak – put života“

 

Comments are closed.

YouTube