Najnovije vijesti

FŠCZ: Četiri nove naredbe i produžen rok primjene do 30. aprila za ranije naredbe

17/04/2020 | objavio Radio Gradačac
FŠCZ:  Četiri nove naredbe i produžen rok primjene do 30. aprila za ranije naredbe
Civilna zaštita

Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) donio je četiri nove naredbe i jednu dopunu naredbe na danas održanoj vanrednoj sjednici kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusa (COVID-19), javlja Agencija FENA. Za 38 već donijetih naredbi produžen je rok njihove primjene do 30. aprila ove godine.

Između ostalog, naređeno je Federalnoj upravi civilne zaštite da stavi na raspolaganje 700 zaštitnih odijela kantonalnim štabovima civilne zaštite koji će ih raspodijeliti zdravstvenim ustanovama. FUCZ je zadužena da stavi na raspolaganje zaštitnu opremu, odnosno 13.000 rukavica i isto toliko maski humanitarnim organizacijama i volonterima na području Federacije BiH, saopćeno je iz FŠCZ.

Naredbe kojima je na današnjoj vanrednoj sjednici FŠCZ produžio rok primjene do 30. aprila su, između ostalih, one o otkazivanju održavanja svih javnih skupova, o obustavi rada kina, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitnes centara, svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pića (restorana, pizerija, slastičarni, čevabdžinica, čajdžinica, nargila barova, cafe i bistro barova, klubova, diskoteka, kazina, sportskih kladionica i sl.), svih shopping-tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona i igraonica.

Do ovog datuma produžen je rok naredbi o zabrani kretanja osobama mlađim do 18 i starijim od 65 godina, a produžen je rok i naredbi o zabrani kretanja građana od 20:00 do 5:00 sati, sa izuzetkom vozača teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transporu. I dalje je zabranjeno okupljanje na javnim igralištima, igraonicama, parkovima i ostalim javnim površinama.

Produžen je rok i naredbi o zabrani kretanja više od jedne osobe na udaljenosti manjoj od 2 metra, te ona kojom se naređuje vozačima da u automobilima mogu prevoziti samo jednu osobu, s tim da ta osoba sjedi na sjedištu iza vozača uz poštivanje higijensko – epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu (maska, rukavice i naočale).

Poljoprivredni proizvođači koji obavljaju proljetnu sjetvu i koji su zatečeni da upravljaju poljoprivrednom mehanizacijom i prevoznim sredstvima za prevoz pčelinjih društava, opreme i materijala, te vrše prevoz poljoprivrednih proizvoda, moći će i dalje nesmetano obavljati poljoprivrednu djelatnost, isto kao i trgovine poljoprivredne opreme, rasadnici i cvjećare.

Na današnjoj sjednici FŠCZ do 30. aprila produžen je rok naredbi kojom je obustavljen javni linijski i vanlinijski prijevoz lica u cestovnom i željezničkom prijevozu, s tim da su se iz ove naredbe izuzeo registrovani taxi prijevoz putnika uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu vozača (maska, rukavice, naočale) i obavezno provođenje dezinfekcije nakon svake izvršene usluge.

Među 38 naredba kojima je produžen rok je i ona o zabrani letova na svim međunarodnim aerodromima na području FBiH, osim letova u organizaciji Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH. 

Više informacija o zaključcima sa današnje sjednice FŠCZ pogledajte OVDJE

Radio Gradačac / FUCZ

 

Comments are closed.

YouTube