Najnovije vijesti

FUCZ – Nevrijeme u Tuzlanskom kantonu, padao grad veličine teniske loptice

23/06/2024 | objavio Radio Gradačac
FUCZ – Nevrijeme u Tuzlanskom kantonu, padao grad veličine teniske loptice
Tuzlanski kanton

Jučer je u večernjim satima Tuzlanski kanton pogodilo nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim udarima vjetra i gradom.

Najteže su pogođeni Doboj Istok, Gračanica, Živinice, Tuzla i ostali gradovi, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Kako saznajemo sa terena u pojedinim naseljima padao je led veličine teniske loptice. Veliki broj auta je oštećen od udubljivanja i pucanja šoferšajbi. Kod velikog broja stambenih objekata grad je porazbijao crijepove. Uništen je veliki broj plastenika. Poljoprivreda, voćarstvo pretrpjelo je velike gubitke. Ekipe OSCZ su na terenu, evidentiraju nastalu štetu, navodi se u vanrednoj informaciji FUCZ-a o stanju na području Tuzlanskog kantona.

U Doboj-Istoku proglašeno stanje prirodne nesreće

Nevrijeme praćeno gradom i kišom zahvatilo je prostor općine Doboj Istok u vremenu 17:00 do 17:30 sati. Uzrokovalo je velike štete na objektima, vozilima i poljoprivredi.

Ovim povodom Općinski štab civilne zaštite je sinoć u  20:30 sati održano vanrednu sjednicu.  Na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite, Načelnik općine je  donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane gradom i kišom, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Ovu informaciju potvrdio je danas i Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla. Jovanović je rekao da grad koji je juče u poslijepodnevnim satima padao ne pamte ni najstariji ljudi ovog kraja, a najviše štete nanio je općini Doboj Istok.

Oštećeni su poljoprivredni usjevi, voćnjaci, automobili, plastenici i krovovi stambenih objekata, rekao je Jovanović.

Radio Gradačac / FUCZ 

 

 

Comments are closed.

YouTube