Najnovije vijesti

GIK Gradačac: 55 redovnih biračkih mjesta za Lokalne izbore 2020

14/09/2020 | objavio Radio Gradačac
GIK Gradačac: 55 redovnih biračkih mjesta za Lokalne izbore 2020
GRADAČAC

Pripremajući se za Lokalne izbore 2020 koji će se održati u nedjelju 15. novembra Centar za birački spisak je u saradnji sa Gradskom izbornom komisijom (GIK) Gradačac izvršio preliminarno respoređivanje ulica na biračka mjesta. Gradska izborna komisija Gradačac u petak je održala 11. sjednicu na kojoj je donijela Preliminarnu odluku o određivanju biračkih mjesta na gradskom području Gradačac. Kako je za Radio Gradačac potvrdio predsjednik Gradske izborne komisije Hajrudin Hasanbašić određeno je 45 biračkih mjesta.

Danas je nakon podjele biračkih mjesta, koja prelaze 1000 birača, određeno dodatnih 10 mjesta zaglasanje. Tako će ove godine za Lokalne izbore, kako i za Opće izbore 2018 i Lokalne izbore 2016, biti ukupno 55 redovnih biračkih mjesta i po jedno za glasanje u odsustvu i za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima.

Kako je istakao Hasanbašić, umjesto dosadašnjih pet biračkih mjesta u MZ Bukva ove godine će biti četiri a novo biračko mjesto je Bagdale-Ahmetaši. Biračko mjesto Mionica-Centar dijeli se na dva birališta a u Mionici-Kamberi broj biračkih mjesta je smanjen sa četiri na tri.

Osim biračkih odbora na manje-više poznatim lokacijama, planirano je i angažovanje nekoliko mobilnih timova kako bi se omogućilo da svoju biračku dužnost ispune i slabije pokretne, stare ili bolesne osobe. Zbog pandemije korona virusa Covid-19 na terenu će biti najmanje tri mobilna tima.

Ovo je samo jedna od odluka koja osigurava pripremu za održavanje izbora na našem prostoru. Radi se o aktivnostima usklađenim sa rokovima koje je propisala Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine koja će 1. oktobra zaključiti birački spisak, a osam dana nakon toga objaviti broj birača za svaku izbornu jedinicu.

U skladu sa svojim zaduženjema GIK Gradačac ima obavezu do 16. oktobra  imenovati članove bračkih odbora, te u perodu od 17.oktobra  do 8. novembra izvršiti njihovu obuku.

CIK BiH je uputio instrukciju za organizovanje izbora u vrijeme Covid-19 a dosatavljen je Prijedlog izmjena Pravilnika o provođenju izbora koji se odnosi na osobe sa posebnim potrebama.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube