Najnovije vijesti

Gimnazijalci učestvovali u Civitasovom kampu demokratije

06/07/2018 | objavio Radio Gradačac
Gimnazijalci učestvovali u Civitasovom kampu demokratije
VIJESTI

Civitas Bosne i Hercegovine u Brčkom je od 29.6. do 3.7.2018. godine organizovao „Ljetnu školu demokratije“ u kojoj su učestvovali i učenici Gimnazije „Mustafa Novalić“ iz Gradačca. Kamp su svečano proglasili otvorenom Tyler Kamboures, predstavnik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i mr.iur Siniša Milić, gradonačelnik Brčko Distrikta.

Na 17. Civitasovom kampu je učestvovalo preko 360 učesnika iz osnovnih i srednjih škola sa područja cijele BiH, koji su se u projektu programa “Projekt građanin/Ja građanin” plasirali na državni kamp demokratije u Brčkom.

Učenici 3a razreda Gimnazije „Mustafa Novalić“ iz Gradačca su u ovoj školskoj godini realizovali projakat građanskog obrazovanja i demokratije pod nazivom “Problemi osoba sa invaliditetom“.

Na ljetnom kampu u Brčkom su učestvovali učenici: Nejra Isić, Melisa Nuhanović, Belmina Rabić, Ajla Taletović, Azra Sinanović, Tarik Krdžalić, Adin Nezić, Dino Terzić i Mirza Mujdžić – Jojić te profesor/mentor Amir Mujkanović.

Program ljetne škole Civitasa koncipiran je u tri dijela: za nastavnike, za učenike i program kreativnih i istraživačkih laboratorija. Nastavnici su istraživali nastavne modele za razvoj građanskih kompetencija, političke, medijske i informacijske pismenosti učenika.

Učenici osnovnih škola radili su na razvoju strategija za jačanje partnerstva učenik-roditelj-škola, dok su se učenici srednjih škola bavili mjerama javne politike koje se odnose na obrazovanje, zapošljavanje i poduzetništvo mladih.

U kreativnim i istraživačkim laboratorijama učenici su istraživali pop i hip-hop kulturu, društvene pokrete, angažovanu umjetnost i zdrave stilove života. Održane su sportsko-zabavne radionice a za kraj kampa odrađena je akcija oslikavanja murala i društveno-korisnog rada.

 

Radio Gradačac / Fb: Civitas BiH, Gimnazija “Mustafa Novalić“

 

Comments are closed.

YouTube