Najnovije vijesti

Godišnjica smrti Sadika Šehića, novinara, književnika i zavičajnog hroničara

24/01/2022 | objavio Radio Gradačac
Godišnjica smrti Sadika Šehića, novinara, književnika i zavičajnog hroničara
Na današnji dan

U Gradačcu je 24. januara 2009. u 73. godini života iznenada umro Sadik Šehić, novinar, književnik, publicist i književni historiograf.

Rođen je 9. aprila 1936. godine u Bosanskoj Krupi. Završio Srednju ekonomsku školu u Prijedoru i Višu ekonomsko-komercijalnu u Beogradu.

Bio je direktor Centra za informisanje, obrazovanje i kulturu “Vaso Pelagić” u Gradačcu, jedan je od osnivača manifestacije “Dan šljive” i predsjednik republičke književne manifestacije “Kikićevi susreti”. Pokrenuo je i bio odgovorni urednik književnog godišnjaka “Kikićevi susreti”.

Godine 1978. dobija treću književnu nagradu na konkursu za priču beogradskog ilustrovanog časopisa “Front”. Te iste godine dobitnik je i godišnje novinarske nagrade tuzlanskog lista “Front slobode” i prve nagrade na Kupu radio-reporter Radio-Sarajevo za reportažu “Majka Munira”.

Za svoj pregalački rad dobio je Šestoaprilsku Spomen plaketu Općine Gradačac, te Orden rada sa srebrenim vijencem i nosilac je Zlatne plakete Saveza sindikata Jugoslavije. Bio je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine i član Unije nezavisnih novinara Federacije BiH.


Sadik Šehić bio je jedan od osnivača i saradnika, član prve redakcije Radio stanice Gradačac. Poslušajte sjećanje Sadika Šehića u povodu obilježavanja 45. godišnjice osnivanja Radio Gradačca.


Prve književne radove objavio u časopisu “Razvitak”, Sisak 1954. godine, zatim u zagrebačkom časopisu “Polet”, gdje je nagrađen drugom nagradom za priču “Dječakovih sedam godina”.

Godine 1965. objavljena mu je priča “Dječaci” u esperantskom časopisu “La infanoj tutamodo” (Djeca cijelog svijeta) koji je izlazio u Tokiju u izdavačkoj kući “Hejbonša”. S pričom “Čovjek između dva voza” uvršten je u antologiju “Pisana riječ zavičaja”, u izdanju “Univerzala” Tuzla.

U jugoslovenskom novinarstvu javlja se još 1956. godine kao dopisnik beogradske “Politike” i “Ekspres politike”; da bi iste godine kao srednjoškolac objavio i svoje prve humorističke i literarne radove u srednjoškolskim časopisima, te tada uglednim humorističkim listovima “Jež”, Beograd i “Čičak”, Sarajevo.

Od tada je stalno prisutan u jugoslovenskoj i bosanskohercegovačkoj žurnalistici, da bi za više od pet decenija novinarskog rada objavio veliki broj reportaža, zapisa, crtica, humoreski, prikaza i istorijskih zapisa. Sarađivao je u brojnim listovima i časopisima, i bio je agilni saradnik u časopisima “Most”, Mostar, “Behar”, Zagreb, “Stav”, Tuzla, “Gračanički glasnik”, Gračanica, “Odjek”, Sarajevo, te dnevnom listu “Oslobođenje”.

Sadik Šehić bavio se pisanjem proze, poezije, književnom historijom, izučavanjem prošlosti gradačačkog kraja i historije Bosne i Hercegovine. Objavio preko pet stotina radova iz oblasti literature, historiografije i historije, zapaženi su mu feljtoni u “Oslobođenju”, “Večernjem listu” Zagreb, “Frontu slobode” ‘Tuzla, “Politici” Beograd i drugim listovima. Bibliografski je obrađen bibiliograf rahmetli Mustafa Ćeman.

Svojim pričama, reportažama, crticama, historijskim zapisima i legendama o ljudima i događajima javljao se u skoro svim novinama i listovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije. Slovenije, Srbije kao i u emisijama Radio Sarajeva, Radio Beograda, Radio Novog Sada, Brčkog, Gračanice, Bosanskog Šamca, Karlovca, Zagreba i Gradačca.

Bio je pokretač i glavni i odgovorni urednik lista “Riječ mladih” u Prijedoru, lista srednjoškolske omladine Sreza Prijedor, te časopisa za nauku, književnost” i umjetnost “Bošnjak”, koji je 1993. godine izlazio u Minhenu.

Koliko je značajan njegov književni i historijsko-istraživački rad govori tekst Omera Hamzića, glavnog i odgovornog urednika “Gračaničkog glasnika” objavljenog pod nazivom Dobrota (jednog) bivanja: Sadik Šehić Husejnov, 1936. – 2009.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube