Najnovije vijesti

Golubovi Edina Džinovića šampioni BiH u dužini trajanja leta za 2019. godinu

13/01/2020 | objavio Radio Gradačac
Golubovi Edina Džinovića šampioni BiH u dužini trajanja leta za 2019. godinu
GRADAČAC

Engleski tipleri, golubovi u vlasništvu našeg sugrađanina Edina Džinovića šampioni su Bosne i Hercegovine u dužini trajanja leta za 2019. godinu. Na takmičenju KUP BiH (TUBiH) održanom 19. maja 2019. godine ostvarili su let u trajanju 18 sati i 18 minuta i osvojili 1. mjesto u konkurenciji 30 takmičara iz cijele Bosne i Hercegovine. Za ovaj uspjeh Edinu je ovih dana uručena diploma i pehar šampiona.

Džinović je inače član Sportskog tiplerskog kluba “Zmaj” Gradačac i već nekoliko godina ostvaruje zavidne rezultate sa svojim golubovima koji su tri puta obarali državne rekorde u dužini trajanja leta.

U razgovoru s njim saznajemo da se mjerenje trajanja leta, tj. takmičenje održava u mjestu vlasnika golubova na prostoru iznad objekata u kojima su inače smješteni golubovi, na visini iznad 300 metara. Sudije, delegati i kontrolori zaduženi za praćenje leta dolaze na lice mjesta i prate let golubova od ranih jutarnjih sati do kasno u noć uz korištenje reflektora.

Naš Edo Džin, kako ga prijatelji i poznanici zovu, biće gost programa Radio Gradačca u srijedu, 15. januara, od 10:10 sati što će biti prilika da saznamo više detalja o ovom zanimljivom hobiju i sportu, te njegovoj ljubavi prema golubovima koja traje godinama i nastavku golubarske tradicije koju Gradačac baštini preko pola vijeka.

Radio Gradačac / Foto Edin Džinović 

 

Comments are closed.

YouTube