Najnovije vijesti

Goranovci napravili turističku razglednica Gradačca

25/12/2017 | objavio Radio Gradačac
Goranovci napravili turističku razglednica Gradačca
GRADAČAC

Uvodeći nove nastavne metode učenici i nastavnici Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Gradačcu uspješno su realizovali projekat „Turistička razglednica Gradačca“. Radi se o modelu projektne nastave, gdje su se učenici u praksi upoznali i aktivno uključili u istraživanje turističkog potencijala Gradačca i šire okoline.

Učenici Id i IV d razreda su posjetili i upoznali neke od najznačajnijih kulturno-historijskih i turističkih lokacija poput kompleksa „Starog grada“, poprišta bitke za oklopni voz i spomenika „Ljiljan“ borcima Armije BiH, džamije Husejnije i crkve sv. Marka evanđeliste, jezera Hazna, …

Za istraživače su odabrani učenici VIIb razreda koji su informaciju više tražili na internetu ali i za vrijeme posjete biblioteci „Alija Isaković“, Zavičajnom muzeju i Kuli „Zmaja od Bosne“.

Održan je kviz znanja, a mali kreativci su se okušali i u izradi razglednica. Učenici Id rezreda su izrađivali prigodne slikovnice Gradačca i njegovih znamenitosti. Litererne i likovne radove o oklopnom vozu i spomeniku „Ljiljan“ radili su učenici IVd razreda, a svoje istraživanje o kulturno-historijskim znamenitostima Gradačca prezentovali su učenici VIIb razreda.

Završna prezentacija, kojoj su prisustvovali predstavnici Međunarodnog udruženja “Interaktivne otvorene škole” (MIOS) Tuzla, Općine Gradačac, menadžment škole, roditelji, nastavnici i učenici, održana je 25.12.2017. godine. Tom prilikom izloženi su učenički radovi, fotografije, crteži i likovni radovi, razglednice, promotivni materijal i dodjeljene zahvalnice.

U realizaciji ovog projekta bio je veliki broj učenika sa timom nastavnika koji su educirani od strane MIOS Tuzla. Učenici su se kroz porjektni zadatak u praksi upoznali sa turističkim potencijalom i vrijednostima našeg grada. U budućnosti sa organizacijom MIOS projektnu nastavu planiramo realizovati kroz inkluziju, servisno učenje i demokratizaciju vaspitno-obrazovnog rada, rekao je za Radio Gradačac direktor škole Esed Karić.

Realizatori projekta „Turistička razglednica Gradačca“ su Adnan Kondžić, Elvira Ustavdić i Hazima Hećimović. Edukaciju nastavnika i finansijsku podršku projektnoj nastavi obezbedilo je Međunarodno udruženje “Interaktivne otvorene škole” (MIOS) iz Tuzle.

Kako je za Radio Gradačac istakla Azra Musić, koordinatorica MIOS Tuzla, ovakvi i slični projekti u školama sa područja općine Gradačac bit će podržani od ovog udruženja i u narednom periodu.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube