Najnovije vijesti

Grad Düren donirao opremu za Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Gradačac

16/07/2021 | objavio Radio Gradačac
Grad Düren donirao opremu za Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Gradačac
GRADAČAC

Danas je u novoizgrađenom objektu Vatrogasnog doma izvršena primopredaja opreme za Profesionalnu vatrogasnu jedinicu (PVJ) Gradačac. Opremu je donirao partnerski grad Düren.

Ova donacija, kao jedna od mnogih u proteklim godinama, rezultat je nastavka uspješne saradnje grada Düren (SR Njemačka) i grada Gradačac u proteklih dvadesetak godina. Saradnja je nastavljena i u uslovima pandemije.

Gradonačelnik grada Gradačac Edis Dervišagić se ovom prilikom zahvalio partnerskom gradu Dürenu na donaciji i istakao sljedeće: ”Kroz ove donacije i nabavku opreme naša Profesionalna vatrogasna jedinica dobiva sve one neophodne elemente koji su bitni za brzu intervenciju. I vjerujem da će se, na ovaj način, ovaj stepen zaštite kako od požara tako i pomoći nastradalim u nesrećama podići na još jedan viši nivo. A, iskreno se nadamo da takve intervencije neće biti česte. Grad Düren i grad Gradačac su kroz ovaj način nastavili saradnju. Vjerujem da će tako biti i naredne godine, budući da su neki kontakti uspostavljeni u ovom i nekim drugim projektima”.

Donirana oprema se sastoji od 70 različitih artikala, u ukupnoj vrijednosti od 14.500 €. Riječ je o opremi za pristup teško dostupnim mjestima, agregatima, različitim pumpama, zaštitnoj odjeći, nosilima, opremi za izvlačenje unesrećenih iz saobraćajnih nesreća i drugo.

Naša PVJ je počela sa radom 1. marta 2019. godine. Krenuli smo od nule bez ikakve opreme. Donirana oprema grada Dürena, koju smo preuzeli, veliki dio će nam značajno pomoći u realizaciji svih zadataka iz domena vatrogastva. Možemo reći da će najveći dio te opreme biti korišten za gašenje požara i za tehničke intervencije”, rekao je Isam Sendić, šef Službe civilne zaštite grada Gradačac.

Podsjećamo, grad Düren je 2019. godine donirao sanitetsko  vozilo za JZU “Dom zdravlja” Gradačac a prošle godine i vozilo  za Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Gradačac. Zahvaljujući doniranoj opremi i njenim korištenjem rad Profesionalne vatrogasne jedinice će biti u značajnoj mjeri unaprijeđen.

U narednim danima očekuje se zvanično otvorenje novoizgrađenog objekta Vatrogasnog doma, što je, pored ljudskih i tehničkih kapaciteta veoma značajno za funkcionalnost i rad Profesionalne vatrogasne jedinice Gradačac.

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube