Najnovije vijesti

Grad Gradačac nastavlja sa stipendiranjem učenika i studenata

13/02/2023 | objavio Radio Gradačac
Grad Gradačac nastavlja sa stipendiranjem učenika i studenata
GRADAČAC

U Gradačacu je danas započelo potpisivanje ugovora sa stipendistima za školsku/akademsku 2022/23. godinu. Kako je saopćeno, 93 studenata i učenika svojim prethodnim rezultatima ostvarili su pravo na stipendiju Grada Gradačac, što je manji broj u odnosu na planirana sredstva. Zbog toga je prije nekoliko dana raspisan ponovljeni konkurs.

Program stipendiranja učenika i studenata u Gradačcu traje već više od 20 godina. U periodu od 2000. godine do danas za ove namjene iz gradskog Budžeta isplaćeno je 2 miliona i 6 hiljada KM. Prema Odluci Gradskog vijeća ukupan broj stipendija koje se dodjeljuju za tekuću školsku/akademsku godinu je 116, za koje je u budžetu Grada obezbjeđeno 134.000,00 KM.  

Danas je započeo novi ciklus kroz koji će biti podržano 93 studenata i učenika u iznosu od 108.400,00 KM. Iznos stipendije za učenike je 800,00 KM u isplatama od 100,00 KM, a za studente je 1.200,00 KM u isplatama od 150,00 KM.

Stipendije je ostvarilo 4 učenika generacije, 12 studenata sa ostvarenom prosječnom ocjenom 9 i više, te isto toliko brucoša. I ove godine najveći broj stipendija ostvarili su studenti iz kategorije porodica korisnika boračko-invalidske zaštite, njih 45. U ukupnom broju prednjače studenti medicine, ekonomije i elektrotehnike.

Ugovore je danas potpisalo dvadesetak stipendista, a ostalima je ostavljen rok da to učine do 20. februara. Tek nakon toga može početi isplata stipendija. Naknon  isteka ovog roka smatraće se da je kandidat  odustatao od stipendije.

U toku je i ponovljeni Javni konkurs za dodjelu stipendija redovnim učenicima srednjih škola i redovnim studentima dodiplomskog studija za školsku-akademsku 2022/23. godinu gdje će se dodjeliti još 23 stipendije u iznosu od 25.600,00 KM.

Kada je riječ o budućnosti programa stipendiranja najavljena je analiza rasta cijena, kako bi se razmotrila mogućnost povećanja iznosa stipendija.

Više u video prilogu:

  • pripremila: Meliha Kavazović-Hećimović,
  • snimak i montaža: Sead Osmičić,
  • govore: Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca i Adna Huseljić, stipendistica Grada Gradačac.

Radio Gradačac 

Comments are closed.

YouTube