Najnovije vijesti

Grad Gradačac sa MFS-EMMAUS realizuje projekat “Jedan obrok dnevno”

11/01/2024 | objavio Radio Gradačac
Grad Gradačac sa MFS-EMMAUS realizuje projekat “Jedan obrok dnevno”
GRADAČAC

Usvajanje Bužeta Grada Gradačac na kraju 2023. godine omogućava nadležnim Službama da već s početkom nove kalendarske godine otvore nove javne pozive. To je posebno značajno za korisnike socijalnih davanja i oblast boračko-invalidske zaštite, ali i za druge kategorije obuhvaćene planiranim iznosima.

Do kraja ovog mjeseca očekuje se raspisivanje javnih poziva koji će, između ostalog, obuhvatiti i oblast sporta za šta je Budžetom planiran iznos od 590.000 KM. Za vjerske zajednice rezervisan je iznos od 170.000 KM, od čega je veći dio namijenjen obnovi Husejnije džamije zbog šteta nastalih nedavnim požarom.

Sredstva koja se sa tri nivoa izdvajaju za socijalno ugrožene osobe i porodice na području Gradačca i dodjeljuju putem Centra za socijalni rad u prvih devet mjeseci prošle godine iznosila su 7,9 miliona KM. Radi se o značajnom povećanju u odnosu na godinu ranije, a utvrđeni gradski Budžet  podrazumijeva uvećanja i u 2024. godini, uz nove programe socijalne zaštite.

Početkom ove godine Grad Gradačac u saradnji sa Centrom za socijalni rad Gradačac i humanitarnom organizacijom Udruženje „Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus“ (MFS-EMMAUS) realizuje projekat “Jedan obrok dnevno” za što je izdvojeno 10.000 KM.

Projekat “Jedan obrok dnevno” je za osobe treće životne dobi, bolesne i iznemogle i osobe u stanju socijalne potrebe koje ne mogu obezbijediti obrok. Priprema toplih obroka vrši se u jutarnjim satima u kapacitetima MFS-EMMAUS-a i distribucija se svakodnevno vrši na kućnu adresu korisnika.

Svi koji žele pomoći realizaciju ovog projekta novčana sredstva mogu uplatiti na račun MFS-EMMAUS ili donijeti prehrambene namirnice u prostorije Udruženja. Još uvijek je aktivan humanitarni broj 17011 za sve operatere u Bosni i Hercegovini gdje samim pozivom možete donirati 2 KM u svrhu kupovine namirnica i same pripreme obroka.

U video-prilogu govori Hajrudin Hasanbašić, pomoćnik gradonačelnika Gradačca za opću upravu, društvene djelatnosti, boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

Radio Gradačac / Grad Gradačac / Foto: MFS-EMMAUS

Comments are closed.

YouTube