Najnovije vijesti

Gradačac je bio i ostao značajan za historijski identitet BiH

23/10/2016 | objavio Radio Gradačac
Gradačac je bio i ostao značajan za historijski identitet BiH
Udruženja građana

U povodu Dana općine Gradačac BZK „Preporod“ bila je domaćin tribine pod nazivom „Mjesto Gradačca u historijskom identitetu BiH“, o čemu su govorili istaknuti profesori iz Sarajeva.

Prof.dr. Enes Pelidija izrazio je nezadovoljstvo o tome koliko građani malo znaju o samoj historiji BiH dozvoljavajući na taj način drugima da negiraju historijsko postojanje i identitet naše zemlje. O tome bi, kaže, trebalo govoriti više kako bi nam budućnost bila bolja. Bosna je zadnja izgubila svoju srednjovjekovnu državnost, mnogo ljudi to ne zna, a školskim sistemom o tome ne informišemo svoju djecu. Pelidija je istakao da Gradačac i gradačačka Kapetanija imaju izuzetno važnu ulogu u historijskom identitetu BiH, kroz pokret Husein kapetana Gradaščevića pokazana je ogromna narodna svijest i borba za identitet. Imamo mnogo čime da se pohvalimo, ali živimo u državi koja ne cijeni svoju prošlost, rekao je između ostalog prof.dr. Enes Pelidija.

1-a

Simbolički značaj Gradačca bio je velik i važan, kako za državni identitet, tako i za bošnjački nacionalni interes, rekao je prof.dr. Husnija Kamberović. Značajno je i postojanje 107. brigade u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, jer ukoliko bi pao grad Zmaja od Bosne, onda bi bilo kakav dalji status BiH u proteklom ratu bio upitan, istakao je Kamberović. Naglasio je da su u periodu od ‘92. – ‘95. mnoge zgrade bile porušene, ali nije Pravoslavna crkva. To je bio razlog da se o Gradačcu govori kao ekumenističkom gradu. Kamberović je stava da Gradačac ima šansu da izraste u neku vrstu političkog centra, a na na nama je svima da vidimo koliko možemo doprinijeti da se Gradačac vrati u politički, privredni ili kulturni centar.  

2-a

Predsjednica BZK „Preporod“ Nadira Pamuković otvorila je izložbu slika Emina Skomorca iz Zenice koja u ovom prostoru ostaje do 15.novembra. Prostor je radnim danima otvoren za posjetioce.  

Radio Gradačac/Esad Kukuruzović

Comments are closed.

YouTube