Najnovije vijesti

GRADAČAC: Obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici

11/07/2020 | objavio Radio Gradačac
GRADAČAC: Obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
GRADAČAC

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i obraćanjem dužnosnika počela je zvanična komemoracija za žrtve genocida u Zaštićenoj zonu Ujedinjenih nacija u Srebrenica koji je počinjen u julu 1995. godine.

Više od 35 predsjednika i premijera država svijeta snimilo je videoporuke koje će biti emitirane u okviru obilježavanja 25. godišnjice najvećeg zločina na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Delegacije i zvanice, kao i učesnici Marša mira 2020. godine, zbog pandemije koronavirusa ne mogu prisustvovati obilježavanju godišnjice, a samim tim, mali broj ljudi ove godine moći će klanjati dženazu ubijenim Srebreničanima.

Nakon obraćanja, planiran je vjerski dio programa obilježavanja i dženaza za ukop devet žrtava genocida: Salko (Ahmo) Ibišević (1972), Hasan (Alija) Pezić (1925), Sead (Huso) Hasanović (1971), Alija (Bekto) Suljić (1969), Hasib (Šaban) Hasanović (1970), Zuhdija (Suljo) Avdagić (1947), Bajro (Ramo) Salihović (1943), Ibrahim (Hamid) Zukanović (1941).

Opkoljena enklava i nekadašnja zaštićena zona Ujedinjenih nacija u istočnoj BiH jula 1995. godine pala je u ruke Vojske Republike Srpske i generala Ratka Mladića.

Najmanje 8.372 dječaka i odraslih muškarca i 571 žena ubijeni su u masovnim egzekucijama pod Mladićevom komandom i po naredbi Radovana Karadžića koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglasio krivim za zločin genocida u Srebrenici.


U ovogodišnjem “Maršu mira 2020” učestvovalo je i 20-tak Gradačačana koji su se samoorganizovali i za tri dana, zajedno sa ostalim učesnicima, prepješačili oko 100 kilometara putem kojim su Bošnjaci iz Srebrenice tražili spas iz grotla neviđenog zločina i genocida u julu 1995. godine.

Jučer u popodnevnim satima stigli su u Potočare, a danas će prisustvovati dženazi i ukopu ubijenih Srebreničana.

Prema informaciji koju nam je proslijedio Mujo Hadžiosmanhafizović, jutros su bili u društvu sestara Bektić, Dženete i Ćamke, koje su ugostile učesnike “Marša mira” u selu Jasenova kod Srebrenice.


Odavanju počasti žrtvama genocida nad Bošnjacima u Srebrenici danas su se priključli mladi Gradačca ispred objekta stare gimnazije u kompleksu kule “Zmaja od Bosne”.

Neformalna grupa naših mladih sugrađana ispisivanjem i čitanjem imena svih žrtava pridružila se obilježavanju 11. jula, 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Trake sa ispisanim imenima žrtava biće postavljene na objekat stare gimnazije.

U ime ovih mladi ljudi, Radio Gradačac poziva sve ljude dobre volje, naše sugrađane da se pridruže ovom događaju uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera i preporuka.


Operativni centar civilne zaštite Gradačac će danas u 12 sati aktivirati sirene u centru grada, jednoličnim tonom u trajanju od jedne minute čime će i na ovaj način biti odata počast žrtvama genocida nad Bošnjacima u srebrenici.

Podsjećamo, Grad Sarajevo u saradnji sa Informativnim centrom o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Memorijalnim centrom Srebrenica – Potočari pokrenuo je inicijativu da se na 25. godišnjicu obilježavanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, 11. jula u 12 sati, po prvi put u svim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine, simbolično oglasi jednominutna sirena.

Gradonačelnik Sarajeva, Abudlah Skaka nedavno je uputio molbu premijeru Denijelu Tulumoviću da i Tuzlanski kanton učestvuje u realizaciji ove inicijative u koordinaciji sa Kantonalnom upravom civilne zaštite Tuzlanskog kantona i lokalnim zajednicama, u znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Inicijativu je podržala Kantonalna uprava civilne zaštite Tuzla kao i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.


Povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici organizacija “Žene SDA” Gradačac će danas u 12 sati, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i na osnovu preporuka kriznog štaba (nošenje maske, pridržavanje mjera distance) organizovati mirnu šetnju u znak sjećanja na žrtve genocida nas Bošnjacima u Srebrenici pod nazivom “Mirna šetnja u bijelom”.

Okupljanje je planirano u 12 sati ispred “Crvene škole” nakon čega će se mirnom šetnjom krenuti do Policijske uprave Gradačac i vratiti do Centralnog spomen obilježja šehidima, palim borcima i civilnim žrtvama rata 1992-1995. godine u gradskom parku gdje će se proučiti fatiha ili na neki drugi prigodan način odati počast žrtvama.

Foto arhiva 2017. godine


Radio Gradačac / federalna.ba

Comments are closed.

YouTube